Veřejnosti je třeba vysvětlit, proč tu má ČSSD vůbec být, tvrdí politolog Balík

1. březen 2019

Sociální demokracie pořádá 41. stranický sjezd. Její vedení vyzývá k restartu a omlazení strany. Je vládní spolupráce s Babišovým hnutím ANO správnou cestou pro získání ztracených voličů? A dokáže být rozhádaná strana konečně jednotná?

Čtěte takéONLINE: Projevy a domeček složený z úspěchů ČSSD. V Hradci Králové se koná sjezd sociálních demokratů

„Vládní angažmá nepřináší ČSSD výrazné benefity. Ale odcházet z vlády by nebylo na místě, protože by se to voličům téměř nedalo vysvětlit,“ odhadl v pořadu Pro a proti komentátor Patrik Eichler z Masarykovy demokratické akademie.

Podle něj v českém veřejném prostoru panuje přesvědčení, že Miroslav Kalousek nebo Petr Fiala jsou obhájci demokracie, protože vystupují proti Andreji Babišovi. Ten by se prý Milošem Zemanem snažil ještě více deformovat stávající politický systém.

Když Hamáček vstoupil do vlády, tak Babišovi i Zemanovi vzal možnost ještě více zlomit politický systém a obcházet parlament... Vyřazení parlamentů v Evropě ve 30. letech 20. století bylo základní podmínkou, aby se autoritáři ujímali vlády. Hamáček tedy vstupem do vlády udělal pro ochranu demokracie v České republice mnohem víc než Miroslav Kalousek a Petr Fiala.
Patrik Eichler

Předseda ČSSD Jan Hamáček si prý vyhodnotil, že vstup do vlády a získání ministerstev straně přiblíží sociální agendu. „Bude na ni lépe vidět a nebude pro ANO snadné říkat, že myslí na každého v této zemi a přeje mu jen to nejlepší.“

„Sociální demokraté věnovali posledních půl roku přípravě svých stanov... Je také potřeba rozvoj politické agitační práce na té nejnižší úrovni místních organizací. Byla by velmi dobrá věc, kdyby si to ČSSD z aktuálního sjezdu odnesla,“ shrnul Patrik Eichler.

ČSSD bez jednotící linky

„Nevíme, jak by se sociální demokracie chovala v opozici. Ale nevypadá to, že by ČSSD našla výrazný smysl své existence po minulých katastrofálně prohraných volbách,“ zhodnotil politolog Stanislav Balík z Masarykovy univerzity v Brně.

Ten vysvětlil, že má český premiér výhodu proti všem, protože umí „bez uzardění“ měnit názor. „Nemá ani zábrany přivlastnit si jakýkoliv nápad a vzápětí z něj vycouvat, když vidí rozpaky veřejnosti. V tomhle za ním bude sociální demokracie vždy pokulhávat.“

Celá situace je pro současné vedení ČSSD komplikovaná v tom, že proti ní vystupují lidé, kteří v minulosti měli volební úspěch, jako je Michal Hašek, Jiří Zimola a další... Jejich chvíle může přijít za rok a půl po příštích krajských volbách, které asi budou velkým měřením aktuálního stavu sociální demokracie.
Stanislav Balík

Babiš je především sociální pragmatik, věří politolog. „Má také ten úžasný příběh, že bude lépe úplně všem, bezostyšně to říká, a to i v případě v zásadě protichůdných zájmů. Ostatní strany mají jakousi záklopku a vědí, že nemohou slíbit úplně všechno všem.“

„Je třeba vysvětlit, proč tady ČSSD má být. Strana má sice zajímavé nápady, ale nevidím jednotící linku a nemyslím, že ji strana srozumitelně předkládá veřejnosti... Mně a asi i voličům chybí něco dlouhodobějšího, něco, s čím strana přijde příště,“ konstatoval Stanislav Balík.

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související