Petr Hartman: 31 procent pro hnutí ANO za 900 korun

1. říjen 2019

Kdo zastaví Andreje Babiše? Při pohledu na nejnovější výsledky volebního modelu agentury Median se zdá, že nikdo.

Hnutí ANO i nadále dominuje tuzemské politické scéně.  Na tom se už léta nic nemění a patrně ani měnit nebude.

Čtěte také

Andrej Babiš dokázal ustát trestní stíhání, problémy s konfliktem zájmů, nebo kontakty s komunistickou státní bezpečností. Nic z toho mu nezlomilo vaz. Naopak se mu podařilo postupně vytvořit poměrně silné voličské jádro. Tedy skupinu lidí, kteří jsou ochotni podpořit hnutí ANO ve volbách bez ohledu na to, co se kolem Andreje Babiše děje.

Skupinu svých věrných příznivců si, s nadsázkou řečeno, koupil. Ne nějakými prázdnými sliby, ale konkrétními činy. Ty mají například podobu pravidelného růstu důchodů. K němu dochází prakticky každý rok. Andrej Babiš to při různých příležitostech náležitě zdůrazňuje a zároveň vyvolává dojem, že to je především jeho zásluhou.

Pochopitelně nemá potřebu upozorňovat na to, že růst penzí je zaručen především povinnou valorizací. Ta se odvíjí od výše inflace a růstu mezd. Z 900 korun je to zhruba 750. Jen 150 korun jde na vrub rozhodnutí vlády nad rámec zmiňované valorizace.

Senioři a přízeň hnutí ANO

Čtěte také

Pro širší veřejnost je to málo srozumitelné, tak proč ji unavovat detaily. Růst penzí o devět stovek zní lépe.

Taktika je to úspěšná. Podle dostupných dat tvoří senioři velkou část voličů hnutí ANO. Andrej Babiš pracuje systematicky na tom, aby se to zásadně nezměnilo. Přístup části opozice k této věkové kategorii zaručuje, že bude úspěšný.

Slovy o neudržitelnosti financování důchodů a slibem razantních změn celého systému si důvěru velké části seniorů nezískají. Naopak v nich posílí dojem, že jejich peněženka se bude více plnit pouze v momentu, kdy u vlády zůstane Andrej Babiš.

Petr Hartman

Proto mu mohou odpustit věci, které by jiným politikům už dávno zlomily vaz. Proto koncem září dominuje hnutí ANO tuzemské politické scéně. Proto nejsou Piráti nebo občanští demokraté schopni získat ani polovinu přízně, kterou podle Medianu momentálně dosahuje Babišem vedené ANO. Proto na konci září letí k seniorům další příznivá zpráva o tom, že jim zásluhou rozhodnutí Babišovy vlády vzrostou důchody měsíčně o 900 korun.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.