Petr Fischer: V4 překvapivě spojuje „hodnotová politika“

20. březen 2023

Nový český prezident Petr Pavel projevoval svou nelásku vůči Visegrádské čtyřce už před svým vstupem do úřadu. Na své první cestě do zahraničí, na Slovensku, ji vyjádřil naplno, když označil za pochybné, aby V4 fungovala jako politický vehikl, když jsou v ní tak problematické země jako Maďarsko, které nadbíhá Putinovi a zneužívá unijní pravidla.

Během své návštěvy Polska už Pavel o Visegrádu nemluvil vůbec. S Polskem jsou ty nejlepší vztahy, které dnes stojí na společné pomoci Ukrajině, i bez Visegrádu. Jak si to všechno vysvětlit?

Čtěte také

Prezident Pavel by chtěl rozvíjet svoji zahraniční politiku možná v souladu s vládou, ale hlavně na bázi osobních vztahů a priorit. Proto také návrh, aby na některé návštěvy jezdil Pavel s prezidentkou Slovenska Zuzanou Čaputovou. Místo V4 tedy jakási V2.

S Poláky si obě hlavy státu rozumějí, takže někdy to bude i V3. Zejména v otázkách bezpečnosti a obrany. Je pozoruhodné, že českému prezidentovi vůbec nevadí polské tahanice s Unií kvůli mediální politice, agresivní postoj vůči genderové jinakosti a jmenování soudců, například. Jako by se celá zahraniční politika točila jen kolem války na Ukrajině a nic jiného už nehrálo roli. Kdo je proti Putinovi, je fajn a je i s námi, ostatní se nějak srovná.

Budoucnost zemí střední Evropy

Čtěte také

V4 už delší dobu nefunguje jako společný nástroj politiky, je to z velké části odtažitostí Maďarska, ale i proto, že tak fakticky nefungovala nikdy.

Byla to důležitá platforma v době, kdy všechny čtyři země usilovaly o vstup do důležitých mezinárodních organizací a společný postup jim vyhovoval a snad opravdu i pomáhal. Dnes už nemá V4 svůj jasný politický cíl, zájmy jsou příliš různorodé, A přece Visegrád něco dál spojuje. Bude to znít překvapivě, ale je to „hodnotová politika“.

V Česku tento pojem používal před volbami premiér Petr Fiala, využil ho nyní i prezident Petr Pavel, který mluvil o návratu „hodnotové politiky na Hrad“. Hodnoty leží na srdci prezidentce Čaputové, ale o hodnoty bojuje přece i Viktor Orbán či Jaroslav Kaczyński.

Čtěte také

A nejsou na první pohled od sebe tak vzdálené. Orbánovi jde o národní pospolitost tradičních maďarských hodnot, polskému politickému spiritus agens o národní pospolitost tradičních polských hodnot. Víra, rodina, vlast – triáda, na níž by se shodli nejen Poláci a Maďaři, ale kterou by podpořilo i mnoho Slováků, méně už Čechů, kteří si s vírou a bohem přestali rozumět.

Visegrádská skupina by se měla udržet pohromadě jako platforma, na níž se hledá obsah „hodnotové politiky“ ve 21. století, které pokračuje tak krutou imperiální nacionalistickou válkou Ruska, opřenou o velmi podobné, i když zdánlivě jinak formulované hodnoty, s nimiž si tak lehce pohrávají visegrádské země. V4 je ideální místo pro to, aby si bývalé komunistické země střední Evropy udělaly jasno, z čeho jejich společnosti rostou, o jakou politiku paměti či verzi dějin se opírají a na čem budou stavět svou budoucnost.

Petr Fischer

Pokud se do této činnosti „nového definování společných hodnot“ aktivně zapojí prezident Pavel, bude to jen dobře. Nakonec mohlo by to být přínosné i pro něho osobně. Mohl by totiž s údivem objevit, jak složité a nesamozřejmé je hodnotové pozadí naší části světa a jak problematicky se přimyká k civilizaci, které se pořád ještě říká Západ. V4 má smysl, stačí ho jen chtít hledat.

Autor je komentátor časopisu Euro

autor: Petr Fischer
Spustit audio