Pestrobarevní krasavci dorazili do Prahy

23. září 2010

Když vás, milé dámy, nějaký gentleman pozve na Výstavu exotických motýlů do Skleníku Fata Morgana v pražské Tróji, určitě mu nedávejte košem.

Čeká vás nevšední podívaná. Předmětem výstavy totiž nejsou "jen" zaprášené sbírky dobrodruhů se síťkami, ale nefalšovaní, živí, barevní motýli, mezi kterými se jako dobrodruzi můžete začít cítit i vy.

Převoz sbírky

Kukly motýlů dorazily do Prahy až ze Stratfordu nad Avonou. Po vybalení z dobře zajištěných krabic je čekalo tzv. kuklování - lepení kukel na slabé dřevěné tyčinky, které se pak umístily do líhniště s vysokou teplotou a vzdušnou vlhkostí. Tyčinky simulují přírodní podklad a kukly se na ně musí přilepit za zadeček. Pokud jsou splněny ideální podmínky, může začít samotné líhnutí, které trvá zhruba hodinu.

Motýlí život je krátký - i když delší než ten "jepičí". Trvá jen několik dní, výjimečně i několik měsíců.

Odkud pocházejí?

Ve skleníku můžete během celé výstavy shlédnout přes 40 druhů exotických motýlů z Afriky, Kanárských ostrovů, Filipín, Thajska, Malajsie, střední a jižní Ameriky. Nebude chybět ani tradičně vystavovaný největší motýl Attacus atlas s rozpětím křídel až 30 cm nebo nejrychlejší motýl na světě Charaxes castor a Charaxes brutus. Tito motýli létají v tropické Africe rychlostí až 64 km/h a volné přírodě si nejraději pochutnávají na leopardím trusu. Předvedou se také motýli rodu Idea a Marpho s krásným, kovově lesklým zbarvením.

Motýl druhu Caligo memnon

Čím se živí?

Motýlí krasavci se ve skleníku živí nektarem z květů a také shnilým ovocem, které je jim pravidelně servírováno na krmítcích po celém skleníku. Ve skleníku také dochází k páření. Nejodolnějším druhem, který ve skleníku přebývá celoročně, je motýl Caligo memnon, který má krásné hnědo-šedivé zbarvení.

Výstava potrvá do 29. dubna, a už ji navštívilo přes 11 000 návštěvníků.

autor: Markéta Faltysová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.