Pěstování marihuany nepřímo zabíjí sovy, tvrdí kalifornští vědci

19. leden 2018

Marihuana jako taková ptákům vůbec nevadí. Problémem je ale trávení hlodavců, kteří by mohli ohrozit úrodu, jedem na krysy. Ptáci, kteří otrávenou myš ukořistí, se sami otráví a zemřou. V souvislosti s legalizací marihuany se do jejího pěstování pustilo mnoho obyvatel některých států USA, kteří si od ledna mohou pěstovat až šest rostlin. Stále ale existují celá nelegální konopná pole, na nichž se používají ve velkém i chemické postřiky.

Otrávený hlodavec je pro sovu snadnou kořistí. Je totiž malátný a nepozorný. Pták tak spolu s kořistí požije i jed, který ředí krev, a zanedlouho zemře na vnitřní krvácení. Z deseti nalezených puštíků karibských severních jich podle vědců z kalifornské univerzity v Davisu na otravu uhynulo celkem sedm a z více než osmdesáti puštíků proužkovaných jich v sobě jed na krysy měla téměř polovina.


Legalizace pěstování marihuany je od ledna platná celkem v osmi státech USA.

Průkaznost sesbíraných dat v kalifornském okrese Humboldt se potvrdí až s dalším pozorováním. Nárůst mrtvých ptáků je ale nepopiratelný. Minulé průzkumy navíc ukazují, že v ohrožení nejsou jen puštíci, ale například i kuna rybářská. Výzkumníci tedy varují, že pokud místní úřady nebudou na nelegální konopná pole lépe dohlížet, může se situace stát neudržitelnou pro celou řadu dalších živočichů.

S otravami pesticidy bojují i ochránci zvířat v České republice, kde patří trávení hlodavců k běžné zemědělské činnosti. Přesné statistiky úhynu ptáků ale neexistují. „Valnou většinu zvířat, která uhynou v přírodě, nejsme schopní nalézt. A i kdybychom byli, tak prokázat, na co ten pták uhynul je zkrátka složité,“ vysvětluje předseda České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek. Připomíná ale třeba nedávný případ z Olomoucka, kde na otravu způsobenou jedem na hlodavce zemřelo několik tisíc racků z jedné hnízdní kolonie.

Nejsou to ale jen náhodné otravy ptáků. Čeští ornitologové se potýkají i se záměrným trávením dravců. Každoročně jsou nalezeny až tři desítky otrávených jedinců a jde přitom jen o zlomek z celkového počtu otrav. Pro předcházení cíleného trávení dravců už byly nasazeny hlídky se speciálně vycvičeným psem.

autor: Daniel Mrázek
Spustit audio