Pavoučí kanibalismus naruby

17. květen 2013

Pro samičky některých pavouků představuje sameček jakýsi „zákusek“ po úspěšných námluvách. Vědci z Masarykovy university přistihli naopak pavoučí samečky při pojídání samiček.


Inspirací k přezdívce „černá vdova“ pro dámy, které se nevybíravě zbavily svého partnera, se staly samičky pavouků snovaček (Latrodectus), které si po spáření často pochutnají na svém partnerovi. Tímto tzv. sexuálním kanibalismem proslula například americká snovačka jedovatá (Latrodectus mactans). Samečci australské snovačky Hasseltovy (Latrodectus hasselti) se samičce dokonce nabízejí jako chutné sousto. Čas, který samička věnuje jejich požírání, se snaží využít k vnesení co největšího množství spermatu do pohlavních orgánů partnerky.

Zoologové z Masarykovy university v Brně Stano Pekár a Lenka Sentenská popsali v časopise Behavioral Ecology and Sociobiology soukromý život pavouků mikarií pospolitých (Micaria sociabilis). Zaměřili se na „reverzní sexuální kanibalismus“, kterým je tento druh pavouka dobře znám. Role obou pohlaví jsou při pojídání příslušníků vlastního druhu prohozeny. Útočníkem bývá sameček a obětí samička.Vědci pochytali samečky a samičky mikárií, vydatně je krmili a pak je vzájemně konfrontovali. Sledovali, zda budou i za těchto podmínek samečci napadat samičky. Zajímalo je, na základě čeho se samečci rozhodnou k ataku.

Při výzkumu mikárie se vědci zaměřili se na „reverzní sexuální kanibalismus“, kterým je tento druh pavouka dobře znám

Mikárie mají do roka dvě generace – jarní a letní. „Letní“ samečkové bývají větší, než samečkové z jarní generace. Jsou také agresivnější a častěji praktikují kanibalismus. Mezi oběťmi z řad samiček si vybírají. Je jim jedno, jak je samička velká nebo zda už kladla vajíčka. Mnohem častěji útočí na samičky z jarní generace. Svou oběť sežerou bez toho, že by se s ní byť jen náznakem pokoušeli spářit. „Jarní samice“ nepředstavuje pro „letního samce“ potenciální družku, ale kořist. Pro početí potomstva upřednostňují samci z letní generace výrazně své vrstevnice před seniorkami. Volbu partnerky dávají najevo nezvykle brutálním způsobem.

Mikárie pospolitá žije u nás jen na několika málo místech jižní Moravy. Na území České republiky patří ke kriticky ohroženým druhům. Vyskytuje se společně s ohroženým mravencem lužním (Liometopum microcephalum), jehož zdařile imituje stavbou těla. Mnozí predátoři si ji s mravencem spletou a raději se jí vyhnou. Mikárie pospolitá tak nabízí názornou ukázku tzv. batesovské mimikry, kdy se neškodný tvor maskuje za tvora, který může být pro útočníka nebezpečný nebo nepoživatelný.

Mikárie pospolitá je na území České republiky kriticky ohrožená
autor: Jaroslav Petr
Spustit audio