Pavel Tigrid: My starci už jsme na scéně zatančili a slavné to nebylo, teď musíte přijít vy mladí

25. říjen 2017

V pátek by oslavil sté narozeniny Pavel Tigrid - jeden z nejvýznamnějších českých novinářů. Člověk s unikátním politickým instinktem a téměř celoživotním osudem exulanta. Připomene ho dokument Velím si sám, který natočil Jan Sedmidubský.

Pavel Tigrid zůstává dodnes trochu záhadou i pro mnohé z těch, kdo ho znali relativně „důvěrně“. Jeho první životopisec Pavel Kosatík mi řekl, že ho obdivuje a zároveň mu nerozumí.

Pavla Tigrida život brzy poučil o tvrdosti a o tom, že na většinu klíčových věcí je člověk sám nebo jen se svými nejbližšími, a odpovědnost za důležitá rozhodnutí je nedělitelná. Platí to i pro život politického emigranta, tím spíš dvojnásobného. A Tigridův život byl pozoruhodný i v tom, jak vytrvale šel za svými koncepcemi a vizemi, které se většinou s časovým odstupem ukázaly jako správné. To není samozřejmost.

Pavel Kosatík: Tigrid, poprvé

Tigrid sám sebe počítal ke generaci, která všecko prohrála a dokonce opakovaně. Jak opět často říkal: „My starci už jsme na té scéně zatančili a slavné to nebylo, teď musíte přijít vy mladí.“ V každém případě on sám patřil jako politický emigrant k těm, kterým dal čas za pravdu. Aspoň pokud jde o čas vyměřený 15. březnem 1939 a listopadem 1989 (tj. více méně dobou totalitního režimu na území Československa).

Poté už nastal čas jiný, na transformaci a bouřlivá 90. léta už Pavel Tigrid možná hleděl smířlivěji, než bylo na místě. Ale to se zpočátku týkalo většiny národa i jeho elit. Sem musíme zařadit i Tigridovo angažmá v křesle ministra kultury v druhé Klausově vládě, při kterém si velké ostruhy u veřejnosti ani odborníků nezískal, ale ze kterého ani neodcházel s ostudou.

autor: Jan Sedmidubský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.