Pavel Sobíšek: Jsme na inflačním dně

12. leden 2016

Inflace je nejnižší za posledních 13 let. Za loňský rok dosáhla v průměru 0,3 procenta a oproti předchozímu období se snížila o desetinu procetního bodu.

Podle hlavního ekonoma Unicredit Bank Pavla Sobíška je nízká inflace výsledkem padajících cen. „Zlevňují potraviny, ceny pohonných hmot klesly o 15% a inflaci stlačily také zrušené regulační poplatky ve zdravotnictví.“

O dvě až tři procenta rostly ceny pouze v oblasti odívání, rekreace a kultury, což je odrazem rostoucí životní úrovně.

„Jako spotřebitelé můžeme mít z téměř nulové inflace radost, protože nám rostou zároveň příjmy. To znamená, že si za ně můžeme nakoupit více zboží a služeb,“ říká Sobíšek.

Nízká inflace v této chvíli podle něj nepředstavuje pro ekonomiku riziko. Tam, kde ceny klesají, se jedná spíše o globální vlivy, které dříve či později pominou. Inflace bude v příštím období růst v závislosti na vnějších okolnostech.

„Rozhodující bude, kdy se otočí světové ceny ropy a skončí cyklické snižování cen potravin. Náznaky těchto trendů uvidíme již letos, ale průměrná inflace zůstane hluboko pod jedním procentem,“ domnívá se Sobíšek.

Tomáš Holub, ředitel měnové sekce ČNB, je optimističtější a věří, že k cílové dvouprocentní inflaci bychom se mohli přiblížit už v závěru letošního roku.


Proč ČNB stanovila jako cíl právě dvouprocentní míru inflace? „Dvě procenta jsou standardním cílem centrálních bank ve většině vyspělých zemí. Jedno procento je odraz zkreslení při měření inflace a druhý procentní bod je pojistka proti tomu, aby ekonomika nenarážela na hranu deflace a riziko nulových úrokových sazeb,“ vysvětluje Holub.

Co se týče devizových intervencí ČNB jako nástroje k ovlivnění inflace, podle Holuba se jejich ukončení posune zřejmě až na konec roku 2016.

autoři: Ondřej Nováček , rkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.