Pavel Řezníček: Vrstva chleba, vrstva vápna, královna

5. prosinec 2016

Pavel Řezníček se narodil 30. ledna 1942 v Blansku. Maturoval na střední jedenáctileté škole v Brně, dvouletou knihovnickou nástavbu nedokončil. Pak – jak sám říká – kráčel životem, jak to jen šlo. Později se stal poštovním úředníkem. Od roku 1974 žije v Praze.

POSLOUCHEJTE RADIOKNIHU

Je autorem řady surrealistických textů, groteskních povídek i románů, z nichž román Strop vyšel i v italštině, a také ve francouzštině s předmluvou Milana Kundery. Pavel Řezníček je rovněž autorem několika románů věnovaných tzv. brněnské bohémě. Nejoblíbenější je první z nich, Hvězdy kvelbu.

Ve své knize Vrstva chleba, vrstva vápna, královna píše: „Tato kniha, to jsou především vzpomínky. Není to kniha filozofických sentencí, úvah, aforismů a estetických pojednání. Jsou to vzpomínky na lidi, které jsem měl rád, ale i na ty, které jsem rád neměl. Těch druhých bylo asi víc. Rozhodně vám neprozradím, co je smyslem života. Z jediného důvodu: sám to nevím.
Často přeskakuji od tématu k tématu. Někdy mé vyprávění nesedí ani chronologicky. Surrealistickým způsobem stavím dvě roviny reality proti sobě, aby z jejich střetu vznikla nová skutečnost.“

Četbu na pokračování připravila pro rozhlas Blanka Kostřicová v dramaturgii Aleny Blažejovské. V režii Radima Nejedlého čte Ladislav Kolář.

Spustit audio