Pavel Kosatík: Slovenské století

18. červenec 2023

Slováci jsou bezesporu národem, který nám je nejbližší. A přece jsme v minulosti tolikrát nepochopili a leckdy ani dnes zpětně neumíme pochopit mnohé jejich požadavky a touhy. Alespoň to tvrdí ve své knize Slovenské století Pavel Kosatík.

Publicista a spisovatel Pavel Kosatík zmapoval jedno století národních snah Slováků o samostatnost, cestu od jejich vystoupení v rámci samostatného Československa až po konec tzv. mečiarismu.

Čtěte také

Slovenské století je knihou i o společných česko-slovenských dějinách. Sleduje vývojový oblouk, jaký slovenská společnost opsala v letech 1918–1998, a dochází k závěru, že Slováci svůj historický čas nepromarnili.

Jak se měří úspěch národa?

Začínali z mnohem horší startovní pozice než Češi, jejich veřejný a politický život nejenže neměl strukturu, ale téměř neexistoval.

„Slovensko se z dějin vynořovalo pomalu, ale jistě. Jeho specifičnost proti jiným zemím spočívala v tom, že Slováci nikdy v minulosti nevytvořili vlastní stát, neměli panovníka ani vlastní dějiny.

Čtěte také

Své národnostní požadavky tedy opírali hlavně o existenci území, na kterém žilo obyvatelstvo hovořící převážně slovenským jazykem. I toto územím však bylo v národnostně nepřejícím maďarském prostředí obtížné definovat. V této situaci, kdy nebylo možné vyjít z nějakých historických hranic, se od poloviny 19. století začalo prosazovat označení „Slovenské Okolie“.

Na konci 20. století se však tato nedlouho předtím téměř neexistující společnost dokázala sjednotit a zbavila moci nedemokrata s diktátorskými ambicemi. 

„Tahle knížka se vlastně zrodila z jedné besed se čtenáři, kde padla otázka, v čem byl smysl první československé republiky, když z jejích ideálů skoro nic nezůstalo po roce 1938, 1945 ale ani 1989. V debatě povstalo několik odpovědí; pro mě nejzajímavější zněla tak, že první československá republika dala vzniknout dnešnímu, samostatnému a demokratickému Slovensku,“ píše Pavel Kosatík v úvodu knihy Slovenské století.

spisovatel a publicista Pavel Kosatík

Na konci roku 2021 ji vydalo nakladatelství Torst a pro pořad Ex libris ji pročetla a okomentovala Veronika Kindlová.

Spustit audio

Související