Patricie Polanská: Vtipná složenka

13. květen 2010

Kolik lidí asi tak bude muset vyhledat lékařské ošetření, až dostane fiktivní složenku od TOP 09, jejích lídrů Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska, aby zaplatil 121 tisíc korun. Tolik prý představuje podíl každého Čecha na státním dluhu.

A jak si tento originální předvolební dáreček ti, kteří to psychicky i zdravotně ustojí, přeloží? Jako provokaci právě od Kalouska, bývalého ministra financí s dnes už legendárně podstřeleným rozpočtovým schodkem v době vrcholící celosvětové krize? I když buďme spravedliví, dnes už málokdo zároveň připomíná, že tehdy Kalousek také kudy chodil, tudy říkal, že se rozpočet - ač oficiálně navržený a schválený - bude muset upravovat až podle skutečných dopadů krize na Česko.

Nebo se občan šíleně naštve, že on má své finance v pořádku. Tak jak to, že politici ho dokázali dostat do takového mínusu? A ještě teď za to chtějí, aby je za zhruba čtrnáct dnů volil znovu - s chabým příslibem, že se už doopravdy polepší. A mimochodem, zahrne do tohoto pohledu právě i Miroslava Kalouska, jednoho z matadorů naší politické scény?

Těžko dnes odhadovat, jestli tahle akce pro TOP 09 přinese, nebo naopak odebere body. Bude spíš promlouvat k už přesvědčeným; pokud je někdo přesvědčen, že stát se má o něho postarat a to pokud možno zadarmo, asi ho ani tahle fiktivní složenka nezviklá. Nota bene, když to číslo také může být fiktivní.

Ale řekněme, že ani v poštovních schránkách přetékajících předvolební agitací nebude tenhle 121tisícový výstřel přehlédnut. Takový potenciál má, a to není málo. A pokud někdo navíc ještě čirou náhodou přece jen sleduje povinné předvolební spoty na České televizi, které včera stejně jako spoty v Českém rozhlase měly svou premiéru - může zahlédnout také Karla Schwarzenberga tentokrát nikoli obnaženého na kost, ale ve slušivém admirálském. Vtipný moment v jinak tradičním politickém úhoru.

Jenže - vtipné momenty možná zlidšťují politiky, ale nevyhrávají volby, dá se namítnout. Stejně jako předvolební spoty sice mají tradici, ale sociologové dlouhodobě upozorňují na to, že je nikdo nesleduje. Natož aby se podle nich rozhodoval u volební urny.

Tak nebylo by nejlepší je vůbec zrušit? A hned by se stranám snížily výdaje. A třeba by se mohlo ubrat i v příspěvku, které strany ze státního rozpočtu dostávají... no a nakonec by mohla i ta cifra na složence být o pár korun nižší.

Autorka je hlavní editorka ČRo Rádia Česko

autor: ptp
Spustit audio