Patricie Polanská: Ticho na pražské radnici

26. listopad 2009

Je cosi fascinujícího na tom, jak se dlouhodobě opomíjí nebo ignoruje nebo jako snad nezajímavé a nepodstatné přehlíží hospodaření hlavního města Prahy. Na jednu stranu logicky - nejde o kapitolu státního rozpočtu, jde "jen" o město. Největší, hlavní, ale pořád jen město. Takže makroekonomům vypadává ze zorného pole a novinářům z předních stran někam do regionálních příloh.

Přitom jen pro zajímavost, pražský rozpočet pro letošní rok operuje se zhruba 40 miliardami korun příjmů a 48 miliardami korun výdajů. To tedy není právě zanedbatelný objem financí, co by za to dalo leckteré ministerstvo s celostátní působností. Přesto jakoby to, jak se s nimi nakládá, nikoho příliš nezajímalo. Dlouholeté "dobré" vztahy mezi technicky vzato magistrátní vládní a opoziční stranou, tedy ODS a ČSSD tady nesou poněkud shnilé ovoce. Nad hospodařením města se rozprostírá spřízněné ticho, které nemůže než nevyvolat otázku: Dokážete si představit, co po těch letech na sebe obě strany všechno mohou vědět?

Občasný skandálek, jako teď naposledy s ambiciozním projektem karet opencard ticho spíše podtrhuje, než boří. Poté, co se zjistilo, že projekt už stál město, dopravní podnik, ale třeba také Městskou knihovnu téměř 900 milionů korun a nevydělal zatím ani korunu, že odhad příjmů byl od počátku nerealistický, že celý projekt byl špatně připravený, uzavíraly se nevýhodné smlouvy, nikdo nedohlížel na skutečné náklady, projekt realizuje firma, která na to neměla ani finanční zázemí ani zkušenosti - tedy poté, co toto všechno prasklo, se sice mluví o vyvozování odpovědnosti. Zároveň se k ní ale nikdo nehlásí. Nejde přitom jen o těch necelých 900 milionů korun, celý projekt měl stát kolem tří miliard.

Podle primátora Pavla Béma může za všechno především náměstek Rudolf Blažek, věcně pak vedoucí odboru informatiky Václav Kraus. Oba dva - jaké překvapení - to odmítají. A protože je náměstek Blažek ze stejné strany jako primátor, a nedávno spolu svedli souboj o vedení pražské organizace, vsaďme se, jak dlouho potrvá, než se z ryze věcného problému opencard stane další žabomyší vnitrostranická přestřelka?

Česká televize zveřejnila několik základních čísel: Zatímco podle původního plánu měly výdaje na jednu kartu činit 1408 korun, skutečnost je 2380 korun. Jeden terminál měl stát něco přes 67 700 korun, skutečnost je více než 337 600 korun. Karty opencard měly sloužit jako elektronická peněženka, jízdenka, průkazka do knihovny... Horko těžko je z toho průkazka do knihovny a tramvajenka. Ale ani ta nefunguje na všechny kupony. A přes masivní kampaň si opencard zatím obstaralo 400 tisíc lidí, tedy údajně zhruba polovina předpokládaného počtu.

Nedostávali jsme správné podklady, nevěděli jsme o rozsahu potíží, říkají teď primátor, radní, náměstci. Málem by je člověk politoval. Kdyby ovšem nemusel vzápětí přemýšlet nad tím, jak asi v Praze vypadá hospodaření s desítkami miliard celého městského rozpočtu, když původně hrdý projekt opencard takhle pohořel. A kdyby se nedalo celkem lehce dohledat, že například už letos v létě se vědělo o tom, že s elektronickou peněženkou jsou problémy. A spekulovalo se o tom, že právě tenhle projekt je za velmi napjatými vztahy mezi primátorem Bémem a šéfem Dopravního podniku Martinem Dvořákem.

Pavel Bém o opencard kdysi mluvil jako o "budoucnosti interakce občana s veřejnou správou". A jak dodal, "že to něco stojí a bude stát, je jasné, ale stojí to za to". Tak snad děkujeme, ale nechceme.

Autorka je hlavní editorka ČRo Rádia Česko

autor: ptp
Spustit audio