Patricie Polanská: Solární kompromis. Asi ne poslední

23. květen 2012

Možná to byl tehdy úpal ze Slunce, který v minulém volebním období postihl všeobecně politiky a který bránil včasnému řešení problému se sice alternativní, ale příliš drahou sluneční energií. Přesněji luxusními státem garantovanými výkupními cenami při rychle klesajících pořizovacích nákladech. Faktem je, že teď Nečasova vláda pěšky dobíhá rozjeté ferrari.

Nakonec se vládní koalice na řešení dohodla. Cena elektřiny příští rok stoupne. Ale zdražení by prý nemělo být tak drastické jak prognozoval Energetický regulační úřad a pro domácnosti i podniky by mělo zůstat pod deseti procenty.

Do koktejlu, který má k této dobrotě vést prosadil premiér Petr Nečas a ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek zvláštní srážkovou daň na příjmy z prodeje elektřiny vyrobené v solárních elektrárnách. Ministr financí Miroslav Kalousek, například se Svazem průmyslu a obchodu v zádech, přidal použití prostředků z prodeje emisních povolenek, které měly do roku 2020 dostávat elektrárenské společnosti původně zadarmo.

A snad všichni se shodli na významném zvýšení poplatků za zábor zemědělské půdy. Jen škoda, že cenu půdy musela „ocenit" až kauza s fotovoltaikou.

Ale zpět k fotovoltaice. Přesné poměry všech tří přísad ještě budou míchat ministři financí, průmyslu a obchodu, životního prostředí a místního rozvoje. To ale není jediná neznámá v příběhu. Například, máme se obávat soudních sporů a mezinárodních arbitráží kvůli zmařeným investicím?

Ti, kterým solární panely patří, z jejich pohledu logicky poukazují na to, že zdanění je změnou podmínek v průběhu hry. Nebo, jaká je role energetické společnosti ČEZ v celém příběhu o příliš drahé sluneční energii?

ČEZ se na jedné straně aktivně zapojil do solárního byznysu; také ale právě jí minulí zákonodárci ušili na tělo dárek v podobě emisních povolenek v letech 2013 až 2020 zadarmo.

A také je jasné, že část průmyslníků by nejraději s tou solární elektřinou vylili i všechny ostatní alternativní zdroje. Na opakování problémů příště třeba s biomasou nebo větrnou energií upozorňuje prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl, který by také rád snížil unijní závazek Česka o podílu alternativních zdrojů na spotřebě energie.

Má pravdu, nebo ne? Kdepak, konec, natož happy end se zatím nekoná.

Autorka je hlavní editorka ČRo Rádia Česko

autor: ptp
Spustit audio