Patricie Polanská: Ať si ČSSD svého Drymla užije

19. srpen 2010

Jen ať si sociální demokracie svého Vladimíra Drymla užije. Že dělá z vnitrostranického souboje o předsednické místo frašku, jak se teď čílí jihomoravský hejtman a jeden z horkých kandidátů Michal Hašek? No ano. Ale problém je to především sociální demokracie samotné.

Jejím členem je Dryml od roku 1998. Kontroverzní pověst ho provází od počátku. Přesto ho strana veřejnosti takříkajíc „doporučila", naposledy v roce 2008 na krajských i senátních kandidátkách.

Obojí mandát získal; navíc se lékař Dryml tu a tam pyšní tím, že byl jedním z těch, kdo jako top volební téma sociální demokracii naordinoval zrušení poplatků ve zdravotnictví.

Jak víme, zabralo nad očekávání skvěle. A také tuto jeho - z pohledu ČSSD jistě zásluhu, dosud nikdo z jeho přátel sociálních demokratů výrazně nezpochybňoval.

Samotného Drymla vynesla rozpoutaná vlna hysterie kolem zdravotnických poplatků jednak k místu v krajském zastupitelstvu a jednak v Senátu. Což rozhodně nejsou funkce čestné, ani funkce placené z kasy sociální demokracie.

Po skandálu kolem shánění kompromitujících materiálů na přítelkyni Hanu Orgoníkovou se strana od Drymla distancovala tak napůl. Sice ho odvolala z pozice prvního náměstka hejtmana a vyloučila z klubu krajských zastupitelů.

V senátorském klubu ČSSD je ale dál členem a stranu zastupuje - podle stránek horní komory - i ve dvou senátních výborech, jednom podvýboru a jedné stálé komisi. Mimochodem, jde o komisi pro sdělovací prostředky.

Teď se Vladimír Dryml rozhodl ucházet o post předsedy. A straně tím chce prý pomoct. Zřejmě stejně, jako se prý snažil straně a krajskému zdravotnictví pomáhat, když zhruba před rokem vyšlo najevo, že se pokouší skupovat pohledávky zadlužených nemocnic v kraji, aby je pak mohl nechat poslat do konkursu.

Část sociální demokracie si ovšem tehdy myslela, že spíš jde o vyřizování účtů za odvolání z krajských pozic a funkcí.

Možná se teď Vladimír Dryml řídí heslem čím hůře, tím lépe. Možná je to sofistikovaná taktika, jak pomoci jeho v posledních letech spřízněné duši, středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi, v souboji o předsednické křeslo ČSSD. Možná se senátor Dryml prostě nudí.

Ale zase ne že by své spolupřátele nevaroval. Od voleb do Sněmovny vydal dvě ostrá prohlášení, podle kterých by vedení strany - i krajské organizace v čele s Hanou Orgoníkovou - mělo vyvodit z volebních výsledků nějaké závěry. A nejlépe odstoupit.

Pokud to současné vedení dělá skutečně tak špatně, jak je přesvědčen, pak je koneckonců kandidatura na předsedu logickým krokem.

V každém případě volební kongres sociální demokracie je příští rok na jaře. Mezitím ještě budou komunální a senátní volby.

Teprve po nich se budou rozdávat vnitrostranické politické karty. Do té doby je to všechno jen mezihra. Když připočítáme přestřelku David Rath - Milan Urban, pak pěkně hlučná mezihra.

Otázka zní, jestli má někoho mimo Lidový dům zajímat. Tedy kromě úvahy o tom, v jakém stavu se strana asi nachází, když se jako její předseda může vidět i Vladimír Dryml.

Autorka je hlavní editorka ČRo Rádia Česko

autor: ptp
Spustit audio