Patricie Polanská: Finanční úřad útočí

23. září 2010

Ať člověk bere kolik bere, vždycky mu dva tisíce scházejí, vysvětloval kdysi s nadsázkou jeden přítel stav svého účtu. V případě státního rozpočtu je cifra, která schází podstatně vyšší - pro příští rok 135 miliard. Ale že ať stát "bere" kolik bere, vždycky mu nějaké ty miliardy schází, to je bohužel také dlouholetý stav. A žádná nadsázka.

Snad i proto mě zaujaly zprávy ze začátku tohoto týdne. Nejdřív Mladá fronta Dnes, o den později pak deník Právo informovaly o výsledcích zvýšené aktivity finančních úřadů, obzvláště co se týká kontrol výběru DPH.

Podle Práva se finanční úřady zaměřují hlavně na podezřelé obchody s pohonnými hmotami a topným olejem - zatím zhruba devět miliard korun dodatečně vybraly, přičemž většina peněz byla předem na účtech preventivně zmražena s podezřením na daňový únik a možný převod peněz do zahraničí. O dalších osm miliard se podařilo snížit částku, o kterou si obchodníci neoprávněně snižovali svůj daňový základ. Dalších osm miliard korun už teď leží v zajišťovacích příkazech. Celkem je ve hře letos částka kolem 25 miliard korun. A při kontrolách vychází berní úřady z interní „černé" listiny podezřelých obchodníků, na které je cca 450 nepoctivých dovozců a dalších firem a měsíc od měsíce prý přibývají další. Jinými slovy, žádné náhodné odhalení - chodí se téměř najisto.

Mladá fronta Dnes dává aktivitu finančních úřadů do souvislosti s tím, že i je čekají úspory, propuštění a další změny organizace. Například od nového roku vznikne zastřešující Generální finanční ředitelství. Ten, kdo bude aktivní, má větší šanci na přežití.

Podnikatelé samozřejmě mluví o šikaně, a také o tom, že stát v době děravého rozpočtu bere, kde se dá. Jak ale řekl Mladé frontě Dnes Jan Knížek, vrchní ředitel Ústředního finančního a daňového ředitelství, cituji: "Je období, kdy se stát asi věnuje i činnostem, které se za doby šestiprocentního růstu jevily spíše okrajové. Určitě jsme zvýšili mírně frekvenci kontrol, ale rozhodně to neděláme, aby se na tom hojil státní rozpočet".

Ať je to ale jak chce, nelze nepřemýšlet o tom, kolik by státu scházelo, kdyby podobně aktivně šly finanční úřady po „známých firmách" neustále. I bez Damoklova meče úspor a propouštění nad hlavou. Jak je vidno, nepoctivci a jejich triky jim nejsou neznámé. Pětadvacet miliard ročně jenom z podvodů z DPH z pohonných hmot - jak ty by se hodily třeba hasičům. Nebo doktorům. Nebo policii.

Autorka je hlavní editorka ČRo Rádia Česko

autor: ptp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.