Pandemie zhoršuje už tak složitou situaci matek. Předcházet psychickým potížím má speciální screening

15. duben 2021

I v důsledku pandemie v Česku přibývá těhotných žen a matek, které se potýkají s psychickými problémy. Prevenci duševního zdraví při očekávání potomka se ale věnuje jen malá pozornost. Změnit se to snaží Národní ústav duševního zdraví

S psychickými problémy se potýká až každá třetí matka v Česku. Vychází to z údajů Národního ústavu duševního zdraví. Ten také nedávno zveřejnil data, podle kterých během současné covidové pandemie přibylo lidí, kteří mají psychické potíže.

Čtěte také

A je předpoklad, že složitější je teď situace i pro nastávající matky nebo ty, které mají malé dítě. Zachytit včas jejich potíže a zajistit jim dřív potřebnou péči by chtěl právě probíhající screening, který inicioval právě národní ústav.

Podle psychiatra Antonína Šebely se už před pandemií ročně potýkalo s příznaky duševních onemocnění až 40 tisíc těhotných žen a novopečených matek. A kvůli covidu se číslo může ještě zvýšit.

„Je to dvojí sociální izolace. Ženy v těhotenství a po porodu jsou izolovány už tou novou situací a teď navíc i covidem. Když třeba byla zapáskována dětská hřiště, měli lidé ztížené možnosti, kam se dostat ven, což je v péči o duševní hygienu potřeba,“ vysvětluje Šebela.

75 procent žen pomoc nevyhledá

I když ženy v těhotenství a po porodu pociťují určité problémy, odbornou pomoc jich vyhledá jen čtvrtina z nich. Přitom pokud se nemoc nepodchytí včas, léčba je mnohem náročnější.

Čtěte také

Antonín Šebela upozorňuje, že důsledky pak pociťuje i dítě. „Když je to závažnější duševní porucha, která s sebou nese větší hladiny stresových hormonů, ty můžou přecházet přes placentu. To interaguje s vývojem miminka. Může třeba nastat předčasný porod,“ varuje psychiatr.

Po porodu pak na dítě může negativně dolehnout případná hospitalizace matky. Ta samozřejmě ovlivní celou rodinu – do stresu se může dostat i otec dítěte, který je najednou na výchovu sám, s tím souvisí i pokles příjmů, protože nemůže chodit do zaměstnání... A roztáčí se tak spirála problémů.

Možná pomůže speciální screening

Dlouhodobým problémem v Česku je, že neexistuje prevence psychických obtíží matek. Národní ústav duševního zdraví to chce změnit například screeningem, který se právě teď dostává do dvaceti vybraných gynekologických ambulancí v Praze a ve Středočeském a Olomouckém kraji.

Čtěte také

Ženy při běžném těhotenském vyšetření vyplní na tabletu dotazník o svém psychickém stavu, sociální situaci i o tom, jak se na miminko těší. Podle Antonína Šebely si ženy, které už screeningem prošly, tuto možnost pochvalují.

„Tu zpětnou vazbu od nich máme takovou, že to dokáže změnit spoustu věcí. Třeba je to poprvé, co se jich někdo na problémy ptá. Ony už určité potíže pociťují a toto je ideální metoda prvního vstupu. Je to přes ten tablet, nemusí nic říkat sestře nebo gynekologovi, kteří na to zatím ještě nejsou úplně vybavení. Takto se ženy dostanou k někomu, kdo jim může pomoct,“ pochvaluje si Šebela.

Pokud dotazník prokáže, že by žena mohla mít nějaké problémy, ozve se jí jiná žena, která si podobnými problémy v minulosti prošla. Nejde tedy hned o kontakt s psychiatrem, ale s někým, kdo může poradit ze své zkušenosti. Tady psychiatři spolupracují s organizací Úsměv mámy.

Běžná součást těhotenské péče?

Zmíněné gynekologické ambulance se teď přidávají k některým porodnicím, kde se dotazování už provádí. Odborníci budou dva roky vyhodnocovat, jak je screening efektivní, jestli opravdu přináší ženám včasnou pomoc.

Čtěte také

Pokud se pozitivní dopad potvrdí, psychiatr Antonín Šebela bude usilovat o to, aby se screeningy staly akreditovanou a běžnou součástí těhotenské a poporodní péče. A nakonec by mohlo dojít i k určitým úsporám, protože včasná léčba není tak finančně nákladná jako léčba těžkých potíží.

Poslechněte si reportáž Daniela Mrázka a dozvíte se víc.

Spustit audio

Související