Pandemie nás vede k uvažování o povaze společnosti a civilizace, míní filozof Němec

15. prosinec 2021

„Koronavirová pandemie je mezní situací, která může být výzvou pro každého z nás. K přehodnocení toho, co je a co není důležité. Zároveň jde o mezní situaci globálního charakteru, která nás vede k uvažování o povaze společnosti a civilizace,“ říká filozof Václav Němec. V tomto smyslu nás pandemie covidu-19 v mnohém poučila, dodává v pořadu Osobnost Plus.

Mohli jsme totiž například vidět, co udělá se společností, když se – tak jako v první vlně pandemie – prakticky úplně zastaví kola ekonomiky.

Život má podstatnější dimenze, ale my ho zredukovali jen na tu základní.
Václav Němec

„Zajímavé bylo, že se zastavily, nebo velmi zpomalily určité byrokratické procesy. Takže člověk byl méně obtěžován záležitostmi tohoto druhu,“ bilancuje filozof a přiznává, že si uvědomil jak nerozumná naše civilizace je, když se zaplétáme do procesů a sítí, které vstřebávají naši energii. Bez toho, abychom ji mohli upotřebit na vyšší a kreativní činnosti.

Čtěte také

„Jsme společnost práce a konzumu,“ konstatuje Němec. Prý ale věří, že úkolem pro postpandemickou dobu je uvědomit si, že na ekonomických hodnotách život nestojí, takže je škoda vyčerpávat ho jen na opatřování „úživy“.

„Život má podstatnější dimenze, ale my ho, bohužel, redukovali na jednu z těch základních,“ tvrdí Němec.

Právě to se společnosti přihodilo fungováním v kapitalistickém systému, tvrdí. A i když jde o nejlepší systém, který lidstvo zatím okusilo, má mnohá negativa. Třeba se až příliš vměšuje do politiky a tak i občas narušuje demokratické procesy.

Poslechněte si celý audiozáznam Osobnosti Plus Barbory Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.