Pád Bohemia Energy byl velmi výrazným signálem toho, co se na spotovém trhu děje. Nastupující vláda to ale naprosto přešla, říká ekonomka Švihlíková

27. září 2022

Česká ekonomika ukazuje i přes vysokou inflaci, která v srpnu lehce zpomalila, poměrně dobré výsledky. Výrobci ale v srpnu výrazně zdražovali a ceny v průmyslu meziročně stouply o více než 25 procent. Kam česká ekonomika spěje? Ukazuje se, že nakonec nebude tak zle, jak se předpovídalo, nebo se těžké recesi nevyhneme?

Inflace začala zpomalovat, čemuž přispělo především zlevnění pohonných hmot. Ceny jdou nicméně stále nahoru, a to hlavně v případě nákladů na bydlení. Podle ředitele měnové sekce ČNB Petra Krále se teď růst cen dostává na svoji hranici a bude záležet, jestli ji teď ovlivní více snížená spotřeba domácností a firem, nebo naopak rostoucí ceny energií.

Čtěte také

„S největší pravděpodobností setrváme nějakou dobu na hladinách poblíž současné úrovně, než se definitivně vydáme směrem k jasnému poklesu inflace, což by nás mělo čekat v příštím roce a na začátku toho přespříštího. To znamená, že v roce 2024 by inflace již měla klesnout do blízkosti dvouprocentního cíle ČNB,“ říká Král.

Podle Ilony Švihlíkové, ekonomky a prorektorky Vysoké školy obchodní v Praze, je ale spíše pravděpodobné, že česká ekonomika spadne do recese. Hodně však bude záviset na tom, jak se budou vyvíjet ceny energií a jak se propíšou do jednotlivých domácností.

To, že je situace na trhu jak elektřiny, tak zemního plynu vymknutá z kloubů, bylo patrné už na konci minulého roku.
Ilona Švihlíková

„Myslím si, že velkou vypovídací hodnotu má významný propad reálné kupní síly domácností přes velmi významný propad mezd. Většina domácností žije ze mzdy a je pouze otázkou času, než se tento propad přepíše také do spotřeby, která je hlavní složkou HDP, jež u nás tvoří kolem 50 procent. To znamená, že pokud spotřeba domácností bude výrazně klesat, a já si myslím, že bude, tak je větší pravděpodobnost recese,“ vysvětluje Švihlíková.

O pomoc volají i velké firmy

Existuje však ještě mnoho jiných faktorů, které mohou směr české ekonomiky ovlivnit. Jak uvádí Švihlíková, bude záležet na finálním uspořádání vlády a na případných opatřeních. Vstoupí do toho ale také to, jakým způsobem se firmy budou schopny vypořádat s rostoucími, zejména energetickými, náklady.

Čtěte také

„V případě zemědělských firem to bude souviset samozřejmě s rostoucí cenou hnojiv a tím, jestli budou schopny přenést vyšší ceny na zákazníka, nebo budou donuceny odejít z trhu, či dokonce z mezinárodních trhů. Toto všechno ještě není jasné. Nicméně vidíme, že z firemní sféry zaznívá stále hlasitější volání o pomoc, a to nejen u menších a středních firem, ale také u těch skutečně velkých,“ říká.

Stát by mohl dělat více

I přesto, že je ČNB přesvědčená o tom, že by inflace mohla opět klesnout na dvě procenta, Švihlíková s tímto názorem nesouhlasí. Index cen průmyslových výrobců, kteří začali zdražovat o více jak 25 procent, podle ní ukazuje spíše opak.

Čtěte také

„Myslím, že by velice pomohlo, kdyby stát aktivněji využíval možnosti, které má v oblasti regulace trhu a hlavně dohledu nad trhem. To znamená řešit otázku marží, která se tady diskutují nejméně tři čtvrtě roku. Samo ministerstvo financí zjišťuje, že v řadě sektorů jsou ty marže vysoké a mimo realitu ostatních zemí. Bohužel tu nevidíme od vlády žádnou akci, přestože k tomu má legislativní nástroje,“ míní.

Zastropování pomůže, mělo ale přijít dřív

Se zpomalením růstu inflace by mohlo pomoci zastropování cen elektřiny a plynu, které vláda plánuje připravit na příští rok. Nicméně podle Švihlíkové takový krok přichází pozdě.

„To, že je situace na trhu jak elektřiny, tak zemního plynu vymknutá z kloubů, bylo patrné už na konci minulého roku. Pád Bohemia Energy byl velmi výrazným signálem toho, co se děje na spotovém trhu a co to může znamenat pro firmy, které jsou čistě obchodníky a danou komoditou nedisponují. Toto bylo už velké varování i pro nastupující vládu, která daný signál naprosto přešla a nevěnovala se hlubší analýze toho, co se skutečně na energetických trzích děje,“ říká.

Čtěte také

Důležité však podle Švihlíkové není pouze načasování, ale také způsob provedení. V ČR vláda zvolila možnost zastropování na straně zákazníka. Další možností je zastropování na straně producenta, což je návrh pocházející z Evropské komise.

„Já si myslím, že je mnohem vhodnější stropovat na straně producenta. Je to hlavně efektivnější, protože vy říkáte, že neakceptujete tu cenu, která se na burze vytvoří nějakými prapodivnými způsoby, a následně to nedorovnáváte ze státního rozpočtu, tedy z peněz nás všech,“ dodává Švihlíková.

Poslechněte si celý pořad Řečí peněz v audiozáznamu. Moderuje Naďa Bělovská.

autoři: Naďa Bělovská , vkry
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.