Jiří Pehe: Tlak na vládní koalici sílí, ale vláda vydrží

22. září 2022

Vláda Petra Fialy se v důsledku energetické krize a vysoké inflace dostala pod značný tlak. Opozice se pokusila vládě vyslovit nedůvěru. A vládu tvrdě kritizují i odbory. Ty plánují svolat na 8. října do Prahy velkou demonstraci. A to i navzdory tomu, že vláda mezitím učinila první rázný krok k řešení energetické krize v podobě zastropování cen energií.

Vláda k růstu napětí ve společnosti bohužel sama přispěla svojí nerozhodností a špatnou komunikační strategií. Často nepůsobí jako integrovaný celek, který mluví jedním hlasem, ale jako nesourodá mozaika ministrů, z nichž někteří nevynikají komunikačními a politickými schopnostmi. Což je samozřejmě způsobeno i tím, že vládní koalice sestává z pěti stran.

Čtěte také

I průzkumy stranických preferencí ukazují na pokles popularity vládních stran. Podle těch nejčerstvějších by hnutí ANO a hnutí Svoboda a přímá demokracie měly společně ve sněmovně většinu, kdyby se volby konaly nyní.

Jenže právě skutečnost, že by se vlády mohly chopit dva nesystémové politické subjekty, které jsou založeny na vůdcovském principu, je jedním z důvodů, proč současná vládní koalice udělá vše pro to, aby napětí a nervozita v koaličních řadách nepřerostly do konfliktů, které by hrozily rozpadem vlády.

Babiš a kličkování okolo prezidentské kandidatury

Budoucnost české politiky, a tím i osud vlády, jakož i jednotlivých stran vládní koalice, možná nakonec mnohem více než současná energetická krize a inflace ovlivní dění související s prezidentskými volbami. Klíčovým datem bude 28. říjen, kdy expremiér a nynější šéf opozice Andrej Babiš oznámí, zda bude kandidovat na prezidenta.

Čtěte také

Zatím svoje šance, zdá se, vyhodnocuje ve světle probíhajícího soudního řízení v kauze Čapí hnízdo. A také nejspíš čeká na výsledky voleb do obecních zastupitelstev.

Rozhodne-li se Babiš kandidovat, bude to mít zásadní dopady na hnutí ANO – bez ohledu na to, zda v prezidentské volbě uspěje či prohraje. Pokud by se stal prezidentem, z čela hnutí zmizí jeho stvořitel a faktický vlastník.

A ačkoliv taková Alena Schillerová nebo Karel Havlíček jsou talentovanými politiky, hnutí bez Babiše v čele bude mít problémy udržet si současné pozice. Pokud by Babiš v prezidentském klání naopak neuspěl, odnese si z něj cejch politika, který utrpěl velkou porážku, což může též mít vliv na preference hnutí ANO.

Čtěte také

Babiš se ale svým kličkováním okolo prezidentské kandidatury dostal do situace, kdy i jeho případné rozhodnutí, že do prezidentské volby nepůjde, bude částí veřejnosti vnímáno jako jeho porážka. Po 28. říjnu se tak začnou v české politice lámat ledy. A k jejich dalšímu lámání dojde 28. ledna, kdy bude známo jméno nového prezidenta.

Současná vláda tedy navzdory průzkumům a tlaku odborů i „ulice“ nemusí panikařit. Má pohodlnou většinu, přičemž příští řádné volby se mají konat až za více než tři roky. A může si počkat na to, co se začne dít v nejsilnější opoziční straně, až budou známy odpovědi na to, zda Babiš bude na prezidenta kandidovat, a pak i na to, kdo se prezidentem stane. Osoba prezidenta bude mít na další vývoj zásadní dopady.

Jiří Pehe

Kdyby současnou opozici tvořily klasické demokratické strany, možná by se vládní koalice začala drolit, protože by se její představitelé nemuseli bát, že vládu předají populistům a extrémistům. V takové situaci nyní ale nejsme, takže i pokud by preference vládních stran i popularita vlády jako celku ještě dále klesly, vláda vydrží.

Autor působí na New York University Prague

autor: Jiří Pehe
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.