Ötziho tetovací barvou byly saze

16. červenec 2009

Jedna z nejstarších lidských tetování byla vytvořena pomocí sazí - to je závěr rakouských vědců, kteří zkoumali mumii slavného Ötziho.

Tělo Ötziho - tedy 5300 let staré mumie nalezené v ledovci na hranicích Rakouska a Itálie - zdobí několik tetování. Nachází se například na zádech a na končetinách a podle výzkumníků z rakouské univerzity v Grazu nemělo ani tak dekorativní, jako spíše medicínský význam. Ötzi zemřel ve věku 46 let a podle výsledků zkoumání mumie se zdá, že před smrtí trpěl četnými zdravotními problémy - měl artritidu, bolesti páteře a žaludeční problémy. Tetování nejsou nijak ornamentální - spíše připomínají čárové kódy - a některá z nich se nacházejí v blízkosti akupunkturních bodů.

Vědci také pomocí optické a elektronové mikroskopie vzorků tkáně odebraných biopsií zjišťovali, jaký je původ tetovacích barev. Zjistili, že na rozdíl od modernějších barev, které hýří různými odstíny a získávají se z různých materiálů, je původ Ötziho tetování daleko jednodušší. Tetovací inkoust si totiž "muž z ledovce" vyrobil z obyčejných sazí. Pod kůži jej zřejmě dostal pomocí ostrých trnů.

Výsledky studie zveřejnil časopis Journal of Archaelogical Science.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.