Otec ze mě chtěl mít tlumočnici. Pak mě ale viděl v Bratrech Karamazových a pochopil, že to, co dělám, má smysl, říká herečka Žádníková

29. červenec 2022

Znát ji můžete z televizních seriálů Velmi křehké vztahy, Rodinná pouta, Lékárníkových holka nebo zkáza Dejvického divadla. Na této scéně je v angažmá od roku 1996. Moderuje, píše verše, načítá pohádky, hraje na flétnu a kromě jiného také pořádá festival hudby. Hostem Hovorů je Zdeňka Žádníková Volencová, žena mnoha talentů.

Na prknech Dejvického divadla se Žádníková pohybuje už čtvrt století. Dostala se tam ale poměrně náhodou. Celý její ročník na DAMU totiž přešel pod vedením Miroslava Krobota do uvolněného prostoru, když bývalí členové Dejvického divadla přešli do divadla v Dlouhé.

Čtěte také

Její otec, vědec, si ale pro dceru přál jiné povolání, tlumočnictví či překladatelství. „Nicméně on mě velmi podporoval, i přestože jsem tehdy šla studovat herectví.“

Navzdory tomu ale musela navštěvovat jazykové školy. Za to je však nyní vděčná. I díky tomu totiž hrála v nejednom zahraničním filmu.

Dceřino herectví však nakonec její otec „přijal na milost“. „Hráli jsme představení Bratři Karamazovi, které ho zasáhlo, a on si uvědomil, že se nedívá na dceru, ale že vidí někoho jiného, jinou postavu. Ta atmosféra ho vtáhla. A přestože je velmi racionální, tak mi řekl ‚to, co děláš, má smysl‘.“

Čtěte také

„Až si moje děti postaví hlavu a budou chtít dělat něco, s čím já až tak nebudu souhlasit, tak si na tuto zkušenost a přístup svého otce musím vzpomenout, zachovat se podobně a podporovat je, byť jim samozřejmě doporučím nějaká zadní vrátka,“ směje se Žádníková Volencová.

Jaká byla role Ludmily Holé v představení Elegance molekuly? Jak se dostala ke spolupráci s virtuosem Jaroslavem Svěceným? Poslechněte si celé Hovory Vladimíra Kroce.

autoři: Vladimír Kroc , knem
Spustit audio

Související