Otazníky kolem kontroly

3. prosinec 2009

Na akcí, jakou byla minulý týden uspořádaná razie kontrolorů z Evropské unie v centrálách společností ČEZ a J&T, nejsme tak docela zvyklí, zatím se spory velkých korporací řešily vesměs bez nadnárodní účasti. A hned napoprvé má tento spektákl celkem dost otazníků, přičemž dost možná hlavní visí nad tím, zda z českého antimonopolního úřadu unikly předem o kontrole informace. Činovníci brněnské instituce to samozřejmě popírají, ale vážné podezření tím nijak neodvrací. Pokud by se ukázalo oprávněné, byla by to bezpochyby ostuda. Ale třeba za to někomu stála.

0:00
/
0:00

Je známo, že vpád kontroly z EU byl zapříčiněn podezřením jiným, totiž z porušování tržní tvorby cen na tuzemském trhu s energií. Méně už je asi veřejnosti jasné, oč přesněji jde. A tak docela se v tom nevyznají například ani na hospodářství a obchod specializovaní žurnalisté. Nicméně se shodují aspoň v čemsi: za kontrolou je zřejmě spor mezi ČEZem a hnědouhelnou společností Czech Coal o ceny uhlí a také o pohyby ve vlivu hlavních českých ale také zahraničních energetických firem. Přičemž Czech Coalu, který z velké části patří finančníkovi proslulém už z let 90. Pavlu Tykačovi, jde o co nejvyšší cenu uhlí pro ČEZ, ale také má zájem o nějakou vlastní elektrárnu, což by přineslo vyšší finanční efekt. Konkrétně měl Tykač zálusk na opatovickou elektrárnu, kterou ale nedávno získala od britské International Power získala právě firma J&T a to prý za podpory ČEZu. Tykač se pak dovolával zásahu antimonopolního úřadu a jelikož neuspěl, přišla podle expertů v oboru na řadu stížnost do Bruselu.

O kontrole, jak bylo řečeno, se ale ČEZ dozvěděl několik dní dopředu, přičemž v Čechách byl informován toliko antimonopolní úřad, jak je v podobných případech obvyklé. Proto padá nepříjemné podezření na český státní úřad. Ale poměrně rozsáhlou akci jistě mohl prozradit i někdo z EU. To vše zřejmě bude předmětem vyšetřování a je ve hvězdách, zda může dojít k nějakému objasnění. Mluvčí eurokomisařky pro hospodářskou soutěž zatím jen tvrdí, že se prý nic podobného v posledních padesáti letech nestalo. Vtipálkové k tomu podotýkají, že se také poprvé jednalo o zásah v Čechách, kde se přece nikdy neutají nic.

Na každý pád jsou tu hrozby nemalých finančních sankcí a to například i v případě, že by ve varovaném ČEZu docházelo k překotnému skartování nebezpečných písemností. Důkazy o monopolním chování by se sice nenašly, ale za likvidaci dokumentů může přijít pokuta stejně.

V kuloárech se říká, že ještě před zahájením kontroly byla na spadnutí dohoda, díky níž by Tykač získal do pronájmu jinou elektrárnu, totiž počeradskou a výměnou by ČEZu připadl hnědouhlený revír ČSA. Na schůzce k tomuto obchodu ale prý vypukla hádka mezi šéfy podniků a z dohody sešlo. Razantní kontroloři tedy pak do Prahy dorazili. Což ale nakonec prý není výhodné ani pro Tykačopvu společnost, ale případná pokuta by mohla také otřást postavením šéfa ČEZu Martina Romana. V současné chvíli je nad případem stále ještě poměrně hustá mlha. Poměrně nová verze říká, že za zásahem kontrolorů nemusí být toliko Czech Coal, nýbrž i společnost Penta, která se rovněž také zajímala o opatovickou elektrárnu. Jakž takž je snad jen jasné, že velké české firmy (často propojené se zahraničními) vedou mezi sebou dlouhodobou válku, to není žádnou novinkou. A energetické pole představuje obrovský byznys. Zda nebylo účelem přivolané kontroly cosi jako vedlejší efekt, který může přivodit personální změny ve vedení polostátního gigantu ČEZ, což by třeba zásadně změnilo vztahy mezi hlavními hráči na trhu, to možná uvidíme relativně brzy. A klidně je ovšem také možné, že do plánu patřila i ona indiskrece a následné skartování. I když se aspoň doposud zdála pozice šéfa ČEZU Romana dosti pevná. Podle všeho také vyztužovaná vstřícností vůči hlavním politickým stranám. Tak aby se nic podstatného nestalo ať už volby vyhraje ten či onen.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio