Ostře sledovaný poslanec

8. červenec 2004

Univerzální návod na překonání vládních krizí neexistuje, řešení bývá různé případ od případu. Zažili jsme už předčasné volby či opoziční smlouvu, ale nyní se zdá, že Stanislav Gross je na nejlepší cestě ke skutečně originálnímu východisku z vládních nesnází.

Dosavadní koalici s lidovci a unionisty, ve které část sociálních demokratů spatřovala příčinu eurovolební katastrofy, nahradí koalice s lidovci a unionisty. A místo Špidlovy křehké většiny sto jednoho hlasu se rýsuje Grossova spolehlivá většina sto jednoho hlasu. Té bude přitom, zdá se, dosaženo tím, že místo unionistů Vrbíka a Bielesze, kterým se příčí hlasovat s levicí, získá zmíněný klub odpovědné náhradníky. Podpořit vládní koalici se rozhodl poslanec Kot, o kterého před časem mateřská ODS ztratila zájem kvůli jeho pití, a loajálním koaličním poslancem by se měl stát unionista Zdeněk Kořistka. Ten jako náhradník za poslance Bielesze, který je údajně silně nakloněn myšlence Poslaneckou sněmovnu opustit. Už na jeho zmínku, že tak nejspíše učiní, zareagovala koruna posílením o čtyřicet haléřů vůči euru.

Zatímco koaliční lídři našlapují kolem pana Bielesze s opatrností připomínající pohyb minovým polem, někteří politologové v jeho počínání spatřují vyděračství, respektive soudí, že zvyšuje svoji hodnotu na jakémsi virtuálním trhu. Ostře sledovaný poslanec nahlas přemýšlí o tom, že se mu nepodařilo přesvědčit kolegy o potřebě změny, že přestup k opozici by byl překročením hranic únosnosti, a že by nechtěl být předmětem spekulací, že chce za podporu vlády funkce či peníze. Jak si ale představuje svou odměnu za to, že opustí parlament a zabrání tak předčasným volbám, které si většina jeho kolegů nepřeje? Že by kývnul na úspěch v podnikání?

autor: iho
Spustit audio