Ořechy versus těhotenství
Alergie na ořechy je vážná, potenciálně fatální a člověku obvykle vydrží celý život. Případů stále přibývá a imunologové a alergologové se pokoušejí odhalit faktory, které mohou k rozvoji tohoto typu potravinové alergie přispívat. Mezi „podezřelé“ patří i to, jestli matka dítěte v době těhotenství či kojení jedla ořechy.
V roce 2000 vydala Americká akademie pediatrů (American Academy of Pediatrics) doporučení, podle kterého by se matky dětí, u kterých kvůli rodinné historii hrozí zvýšené riziko rozvoje alergií, měly během těhotenství a kojení vyvarovat konzumace ořechů. O osm let později bylo doporučení zase staženo kvůli nedostatku vědeckých důkazů.
Výzkum však stále pokračuje. Vědci a lékaři z Mount Sinai Hospital a Mount Sinai School of Medicine vyšetřili více než 500 dětí ve věku od 3 měsíců do 15 let. Všechny děti měly alespoň jeden faktor, který je spojovaný se zvýšeným rizikem rozvoje alergie na ořechy: buď alergicky reagovaly na mléko či vajíčka, nebo měly pozitivní testy na tyto alergie, nebo se u nich projevoval ekzém.
Alergií na ořechy žádné dítě netrpělo, ale u 140 z nich vědci z krevních testů zjistili zvýšenou citlivost na ořechy. Dotazníky, které vyplnily matky dětí, zase odhalily, že tuto citlivost silně predikuje to, že matky jedly v těhotenství ořechy. Pokud tedy žena má v rodině potravinové alergie a čeká potomka, měla by se ořechům vyhnout? Na jednoznačné doporučení je podle vědců ještě brzy, protože studie má svá omezení – v první řadě to, že pracuje s hodnocením dietních návyků během těhotenství, které dodaly samotné matky. Rozhodující pro kauzu ořechů v těhotenství proto mohou být až výsledky kontrolovanější, intervenční studie.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.