Ondřej Vaculík: Proč nám ministr Blatný vyhořívá?

4. březen 2021

Vždycky mně bylo líto trenérů fotbalových a hokejových mužstev, kteří po třech čtyřech prohrách jejich svěřenců byli odvoláni jako neúspěšní. A přitom, jak víme, prohry ve sportu jsou stejně důležité jako výhry, protože bez proher by žádných výher nebylo.

Trenéři na hřišti nehrají, mohou na hráče pouze pokřikovat, ale tím se gól nevsítí.  Nemohou sami vběhnout na hřiště a zvrátit výsledek. Někdy se prostě nedaří, štěstěna nepřeje, hráči mají těžké nohy i těžkou mysl – a může za to trenér? – On je jejich rukojmím. Pokud se ho hráči chtějí zbavit, není nic jednoduššího než třikrát čtyřikrát za sebou prohrát – a jde.

Čtěte také

Podobně je mi líto i ministrů zdravotnictví, po nichž chceme, aby co nejrychleji zvítězili nad pandemií, ale oni mají pouze tu odpovědnost, nikoli tu moc a schopnost. Jednak si covid-19 mutuje bez jejich vědomí a také, pokud značná část společnosti na hygienická opatření kašle po vzoru našeho bývalého prezidenta, můžeme my zbývající míti na čenichu i ty nejneprodyšnější roušky a plížit se toliko kolem svého domu, a přesto počet nakažených bude vzrůstat. A co ministr zmůže?

Podle prezidenta Miloše Zemana vinu nese ministr Jan Blatný (za ANO), který prý vyhořel. Soudím, vyhořel-li někdo, tak spíše premiér Andrej Babiš (ANO), ale ten se na rozdíl od Blatného vyhodit nedá. Ve hře je totiž politická rošáda vyšší, tak proč k ní nevyužít pandemie a neprohlásit Blatného vyhořelým? – Je to účelovka!

Odpovědnost za boj s pandemií

Ačkoli nejsem politolog, tak podle mého jde o to, aby funkce ministra zdravotnictví byla přidělena sociálnímu demokratu, mluví se o Jiřím Běhounkovi, a post ministra zahraničí byl přepuštěn hnutí ANO.

Čtěte také

Jde tedy spíše o ministra zahraničí, o to, aby diplomacie ministerstva zahraničí byla ve větším souladu se zahraniční politikou Hradu, tedy s politikou samotného prezidenta. Uvažuje se o státním tajemníkovi Miloslavu Staškovi. Tímto chytrým tahem pak vždy neúspěšným trenérem, totiž ministrem týmu pro boj s covidem, nebude člověk za hnutí ANO, ale tratit na něm další preference i zbývající autoritu budou sociální demokraté. A celá odpovědnost za boj s pandemií se přesune na ně.

Asi hlavním důvodem, proč prezident Zeman už nechce Tomáše Petříčka (ČSSD), je okolnost, že také Česká republika se připojila k výzvě Německa, Francie i Rady Evropy k okamžitému propuštění Alexeje Navalného, ruského opozičního vůdce.

Ondřej Vaculík

Ten vyfasoval trest 3,5 roku, no podle mého soudu za to, že agentům ruských tajných služeb se ho nepodařilo tím novičokem otrávit. Tak proto Blatný musí vyhořet, i kdyby velice nechtěl.  

Autor je spisovatel a komunální politik

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.