Ondřej Vaculík: Hledá se skutečný sociální demokrat

14. říjen 2021

Své uspokojení z výsledků voleb do Poslanecké sněmovny bych jen těžko zastíral. Další vývoj ale klade znepokojivé otázky, například kam zmizela levice? Že se komunisté konečně nedostali do parlamentu, to nám vlastně dlužili, čekali jsme to mnohem dříve. 

Avšak kam se poděli sociální demokraté? Ještě za premiéra Špidly to byla nesilnější strana. Zánik sociálně demokratické strany ale začal hned poté, kdy jejím představitelem přestal být Karel Hrubý, historik a sociolog. Ten vedl sociální demokraty od roku 1970 v exilu, a do roku 1995 byl jejich posledním exilovým předsedou.

Čtěte také

Pak se strana vzdala svého tradičního znaku s ozubeným kolem, kružítkem, obilnými klasy a nahradila ho banální růží. S tím se ovšem jako by vytratila také starost o hybatele ozubených kol i kružítek, a o pěstitele klasů.

Největší ránu sociálním demokratům zasadil – a říkám to nerad – jejich někdejší předseda Miloš Zeman, jenž svým chováním a zejména životosprávou budil dojem sociálního demokrata, lidového člověka, ale pochybné povahy a mizivé ušlechtilosti mysli. Využil stranu k boji proti ODS a k nastolení své moci.

Babiš dostal hlasy omylem

Čtěte také

Potíral ty, kdo mu stáli v cestě, posléze si v roce 2010 založil konkurenční Stranu Práv Občanů Zemanovci, aniž by s ní uspěl a aniž by se staral o levicové ideje. Program sociálních demokratů nemá nadbíhat choutkám lidu, ale hájit jeho důstojnost.

Nejde tolik o momentální výši sociálních příspěvků a důchodů, ale o dlouhodobý program společenské inkluze, o sociální spravedlnost a smír. Výraz sociální má mnoho významů, patří k nim také úsilí o harmonii ve společnosti.

O jakousi harmonii ve společnosti usilují vítězové voleb, alespoň to deklarují. Tedy i k nim se mohly přestěhovat od sociálních demokratů nějaké hlasy. Ale většinu zřejmě nasálo hnutí ANO díky tomu, že Andrej Babiš docela štědře rozdával peníze ze státní kasy, přestože tato zeje prázdnotou.

Čtěte také

Sám Andrej Babiš ale není žádný filantrop, naopak, původním povoláním je kapitalista a byznysmen, dříve by se řeklo vykořisťovatel, jenž tyje z dělnických mozolů. Babiš bez státní pokladny nemá s levicovými ideály nic společného. Ty hlasy tedy dostal omylem a levicoví voliči mu je zase odeberou.

Zvláštním případem jsou Zelení. Ti po svém vzepjetí v roce 2014 nyní dosáhli nejhorších výsledků. A to přestože v Německu Zelení posilují a starost o životní prostředí je obecně stále naléhavější. Podle mého voliči zelených svou zelenou roli sehráli, protože Andrej Babiš se rovněž stal ekologickým tématem a problémem.

Ondřej Vaculík

Bečvu ani agrofertí pustošivé zemědělství netřeba připomínat. Takže také vítězný blok má hlasy Zelených pouze dočasně.

Naše levice nezanikla, vbrzku se znovu vynoří, doufejme, že už bez komunistů.

Autor je spisovatel a komunální politik

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio