Ondřej Soukup: Podivný prezidentský lobbing v Kyrgyzstánu

18. červenec 2017

Podpora exportu je dlouholetou prioritou české diplomacie. Podpora ze strany České republiky a jeho úřadů pomohla řadě domácích podnikatelů otevřít dveře na trhy, kam by jinak pronikali jen s problémy.

Český prezident Miloš Zeman byl v této oblasti vždy velmi aktivní. Až za to schytával kritiku, že nadřazuje zájmy některých podnikatelských skupin nad zájmy státu.

Současná kauza ohledně podpory prakticky neznámé firmy Liglass Trading, která vyhrála konkurs na výstavbu vodních elektráren v Kyrgyzstánu, se ovšem zavedeným zvyklostem vymyká. Zprávy o vítězství v soutěži o dostavbu kaskády na řece Věrchnij Naryň původně vypadaly optimisticky. České firmy mají ve světě hydroenergetiky dobrou pověst a některé z nich úspěšně působí ve střední Asii.

Jenže nikdo z nich o společnosti Liglass Trading nevěděl. Což bylo poněkud překvapivé, celková investice totiž má dosáhnout 500 milionů dolarů, tedy nějakých 12 miliard korun. O kyrgyzském projektu nevěděli ani v České exportní bance, která podobné akce v naprosté většině případů financuje. Nic o Liglass Tradingu nevěděl ani představitel agentury Czech Trade ve střední Asii.

Areál v Líšném u Železného Brodu na Jablonecku, kde mají sídlo společnosti Liglass, a. s., a Liglass Trading CZ

Ostuda nepadne na úředníka, ale na ČR

Ukázalo se, že hlavním lobbistou projektu byla prezidentská kancelář. Ještě loni na podzim poslal do Biškeku dopis kancléř Vratislav Mynář s tím, že Liglass Trading je solidní firma a doporučuje její projekt. Se svým kyrgyzským protějškem Almazbekem Atambajevem o projektu jednal v květnu i český prezident Miloš Zeman.

Ještě jednou, na podpoře českých firem v zahraničí není vůbec nic špatného, ba naopak. Jen by člověk očekával, že podporovatel si ověří alespoň základní informace o firmě, kterou jinému státu doporučuje.

Kancléř Mynář tvrdí, že nic takového neudělal, s majiteli se nikdy nesešel a že takových dopisů píše desítky. Přitom kdyby to svěřil někomu ze svých zaměstnanců, tak ti by jistě zjistili, že Liglass Trading nevypadá jako firma, která by uměla dělat projekty za 12 miliard korun.

Vratislav Mynář

Třeba by si všimli, že společnost na svých webových stránkách tvrdila, že se podílela na výstavbě vltavské kaskády. Má tam například fotografii slapské přehrady, dokončené v roce 1954.

Prezidentská kancelář jakékoli pochybení odmítá a obviňuje novináře, že nejspíš pracují na zakázku zahraniční konkurence.

Jenže se nelze ubránit pocitu, že pokud doporučující dopisy z Pražského Hradu mají mít nějakou váhu, asi by neměly být psány automaticky. Pokud něco nevyjde, ostuda totiž nepadne na konkrétního úředníka, ale na celou Českou republiku.

autor: oso
Spustit audio