Ondřej Neff: Splněné přání

17. prosinec 2018

V polských Katovicích se konala světová konference o klimatu. To je náramná událost, taková světová konference o klimatu.

Zúčastnily se jí četné veličiny. Mezi ně patří David Attenborough, báječný dvaadevadesátiletý pán. Vedle něho tam stanula patnáctiletá Švédka Greta Thunbergová.

Ondřej Neff: Smát se či nesmát

Letiště v Hmaburku (ilustrační foto).

Připomenu příhodu, která mě před pár dny zaujala. Četl jsem o ní v novinách a to tedy neznamená, že se vůbec stala anebo že se stala přibližně nebo aspoň zhruba tak, jak bylo napsáno.

Musíme si uvědomit, řekla našemu Radiožurnálu, co nám udělaly starší generace, jaký svinčík po sobě nechaly a že jsme to my, kdo se s ním bude muset vypořádat. Zatím pro odstranění svinčíku dělá to, že vždycky v pátek nejde do školy a protestuje před švédským parlamentem proti změně klimatu.

Studovat se nemusí, protože budoucnost možná nebude. Chtěla jsem být herečkou nebo kosmonautkou, ale rozhodla jsem se, že budu aktivistkou, říká. To je přání, které se jí splnilo.

Rád bych se dožil věku Davida Attenborougha, abych viděl, jakého výsledku Greta Thunbergová a její generace v odklízení svinčíku dosáhne. Já si ale myslím, leccos dobrého udělala už i naše generace za posledních 30 let. Životní prostředí se za tu dobu výrazně zlepšilo.

Kdo po sobě svinčík nezanechá

V Berounce žijí pstruzi a vrátili se bobři. A vzduch jak je čistý. Pozná se to podle košil. Dřív jste měli večer černý límeček. Dnes odkládám košili až po brutálním nátlaku manželky a límec je čistý.

Docela dost cestuji, do Afriky i Asie. Vždycky mě zaráží, jak málo tam dbají na životní prostředí. Možná to v těch Katovicích vzali v úvahu, tyhle rozdíly. Pokud jo, mohla by milá Greta vzít ten transparent a pokusit se protestovat v Pekingu na Náměstí nebeského klidu proti tamnímu ovzduší. Proboha, jen ať nevezme ten nápad vážně, nic zlého jí nepřeju.

Zkrátka, určitě patřím spíš do té generace, která vypucovala vzduch a vodu a rozvíjí zeleň – jen se podívejte, kolik přibylo parků a veřejné zeleně. Ve stopách Grety Thunbergové nepůjdu. Jako herečku by mě nevzali, už proto že mám pleš.

Ondřej Neff

Kosmonautem být nechci, protože se bojím vejšek. A co aktivista? Tím už jsem a aktivně držím palce těm, kdo pro přírodu pracují s viditelnými výsledky. Jako je například Stanislav Štýs, otec rekultivace Mostecka. Ročník 1930, tedy starší generace. Ne, tak on žádný svinčík po sobě nezanechá.

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.