Ondřej Neff: Smát se či nesmát

10. prosinec 2018

Připomenu příhodu, která mě před pár dny zaujala. Četl jsem o ní v novinách a to tedy neznamená, že se vůbec stala anebo že se stala přibližně nebo aspoň zhruba tak, jak bylo napsáno.

Zkrátka, jistá Američanka cestovala s dcerkou a odbavovala se na John Wayne Airport v Kalifornii. Mimochodem, to letiště je opravdu pojmenované po herci Johnu Waynovi, co by asi té příhodě řekl.

Ondřej Neff: Dluhy v pytli

Půjčka (ilustrační foto)

Vánoce jsou na krku a poznám to podle toho, že mi pořád někdo chce půjčit nějaké peníze.

Zkrátka, odbavovala se a zaměstnankyně se podívala holčičce na pas. Dala se do smíchu a snad si ho měla i ofotit a dát fotku na Facebook, jak už to bývá zvykem. Co že ji rozesmálo? Holčička má křestní jméno Abcde. Načež následuje líčení té scény, vypráví matka:

„Agentka za přepážkou se začala smát, ukazovat na mou dceru a povídat si s ostatními zaměstnanci. Ptala se mě: Mami, proč se smějí mému jménu? Tak jsem odpověděla, že ne všichni lidé jsou bohužel hodní.“

Sama historka tím končí, navazuje aféra, jelikož zmíněná matka podala stížnost a zatím není jisté, že aerolinky zavedly s agentkou disciplinární řízení.

Poselství: Ty jsi ale blbá

Kdybych byl scénárista této scény a měl psát ten dialog u přepážky, vypadal by jinak.

Ondřej Neff: Smíšené pocity

Obyvatelé ostrova Severní Sentinel

Bojovníci kmene Sentinelců zastřelili salvou šípů amerického výzkumníka, který se navzdory zákazu pokusil navštívit jejich ostrov Severní Sentinel.

Dcerka se mě ptala: Mami, proč se smějí mému jménu? Tak jsme odpověděla, protože jsem taková kráva, že jsem ti dala jméno Abcde a pokud si ho nedáš změnit, celý život na to budeš narážet,  všichni na tebe budou brejlit a smát se ti do očí nebo za tvými zády.

Tak nějak bych to stylizoval já, ale možná jsem vedle jak ta jedle. Osobní odpovědnost je pojem stále méně přijímaný. Dám dítěti stupidní jméno a předpokládám, že to budou všichni respektovat.

Výstřelek se stává normou. Respekt k čemukoli se stává povinností. Kdo vybočí, jako zmíněná agentka aerolinek, dostane bičem přes záda. Následuje udání a s velkou pravděpodobností vyhazov z práce anebo přinejmenším nějaký hodně drsný kartáč.

Ondřej Neff

Je pravda, že kdybych já seděl za tou přepážkou a četl v pase křestní jméno holčičky, zcela určitě bych se nesmál. Holčičku bych v duchu politoval a pak bych si bedlivě prohlížel její mámu.

Že by v mých očích vyčetla poselství, ty jsi ale blbá, to už je jiná věc. Ale určitě bych se nesmál. Je to nezdvořilé a agenti aerolinek se mají chovat zdvořile.

autor: Ondřej Neff
Spustit audio