Ondřej Neff: Příchod umělé inteligence

10. červen 2024

Mobilní telefony byly těsně po svém technologickém přerodu. Zmenšily se, zlevnily a tenkrát jsem psal do časopisu Connect! úvahu, co s nimi bude dál. Vycházel jsem z toho, že takový mobil je svým způsobem počítač a není důvod, proč by neměl umět všechno to, co dovedou počítače.

Samozřejmě počítat, tedy kalkulačka. Samozřejmě psát, takže by mohl fungovat na internetu. Proč by v něm neměl být fotoaparát? A mapy a navigace? Tak jsem to tam tenkrát sepsal a nenechal si nápad patentovat.

Čtěte také

Vzpomněl jsem si na to v souvislosti s ptáčky na našem krmítku. Oni ti ptáčkové totiž z důvodů mně nepochopitelných zčistajasna na naše krmítko zanevřeli. Nechodili na ně ani za sněhu a za mrazu. Trvalo to dobré tři roky a až letos se vrátili.

Máme z toho s Ljubou radost a taháme se o dalekohled. Máme pořádný. Zvětšení desetkrát, to obraz vidíte moc pěkně. Navíc má proti klepání ruky stabilizaci. Jako foťák.

Už se dostávám k věci. Uvažuji, že koupím ještě jeden dalekohled, ale s foťákem. Dělají se už dlouho. V době, kdy jsem fotoaparáty zkoumal a recenzoval, jsem nad nimi ohrnoval nos, protože obrazový výsledek byl prachbídný.

Radost z objevování

Jenže od té doby uplynulo dobrých patnáct let, to zaprvé. A zadruhé, chci mít aspoň malý obrázek, abych mohl přes vyhledávač určit, to je to za ptáčka. Na to stačí fotka, aby byl vidět zobák a nožičky a ocásek. Zatím jsem v bádání pokročil natolik, že vím, že se takové kombi dalekohledy dělají. Jak se to bude vyvíjet dál?

Čtěte také

I to je mi jasné. Dalekohled se v budoucnu – pokud to neumí už dnes, zatím jsem málo bádal – napojí na internet a umělou inteligenci. Nebudu muset stahovat fotky a ukládat a zadávat do vyhledávače, stačí přístroj zamířit, stisknout spoušť a už do zorného pole vpluje text: rehek domácí z řádu pěvců a čeledi lejskovitých, hnízdí a tak dál, dokud to nevypnu, nemusím vědět všechno.

Technicky je mi to jasné, jen si to dát patentovat. Mám s inovacemi ale tolik zkušeností, že mi na mysli tanou pochybnosti: pokazí to radost z objevování? Odpadne listování v ptačích atlasech, ty se přestanou tisknout, jako navigace zahubila autoatlasy. Což je smutná vize.

Ondřej Neff

Ale z druhé strany: autoatlasy málokdo používá, ale zaniklo snad cestování? Určitě ne, naopak. Třeba vpád umělé inteligence i do dalekohledů možná vyvolá větší zájem o ptáčky a lidi se k nim budou chovat líp. Přestanou jim ničit prostředí a ptáčků bude víc, k radosti i pozorování.

Uvidíme. Zatím budu bádat dál a čekat příchod umělé inteligence.

Autor je vydavatel internetového deníku Neviditelný pes

autor: Ondřej Neff
Spustit audio