Ondřej Neff: Glosa ironická

7. říjen 2019

Mám pro vás dobrou zprávu. Doba pokročila, je to mnohem lepší, než to bývalo. Uvedu konkrétní příklad.

Kdyby doktor Jaroslav Matýs, takto psychiatr, před padesáti lety, v době počínající normalizace, prohlásil, že bratrská pomoc pěti států Varšavské smlouvy Československu byla sprostá agrese, copak by se stalo? Vyhodili by ho z práce a musel by jezdit na tramvaji nebo by se stal myčem oken.

Čtěte také

To se mu dnes nestane, a s kýblem v ruce ho na ulici pravděpodobně nepotkáme. Jenom ho vyhodili z pozice člena Pracovní skupiny pro dětskou a dorostovou psychiatrii při ministerstvu zdravotnictví, jakož i přestal být předsedou výboru sekce Dětské a dorostové psychiatrie Psychiatrické společnosti.

Důvod? Označil klimaaktivistku Gretu Thunbergovou za nezralé dítě s autistickými problémy bez sebemenšího sociálního cítění. Řekl toho ještě víc poté, co shlédl šokující záznam vystoupení zmíněné Grety na klimatickém summitu v New Yorku.

A je to tady, máme jediný správný názor a jiný názor je nesprávný, máme majitele pravdy a pak ty, kdo soudí a vylučují. Doktor Matýs, jak věřím a doufám, ke smetáku a kýblu nepůjde, nicméně profesně ztrestán je bez nejmenší pochybnosti.

Ti, co Gretou manipulují

Čtěte také

Vrátím se k úvodu své poznámky. Ano, byl míněn ironicky. Není to mnohem lepší, než bývalo. Opak pravdou. Smyčka se stahuje a šroub utahuje. Dávno už nejde o klima a komicky vyznívá i výzva samotné Grety Thunbergové, abychom se řídili poznatky vědců.

Kdyby šlo skutečně o klima a skutečně jsme se řídili úsudkem vědců, rozvíjeli bychom klimaticky čistou jadernou energetiku a globální znečištění pomáhali odstraňovat tam, kde je nejhorší.

Tedy v Asii a Africe a ne tam, kde je nejlepší, tedy v Evropě. A když hovoříme o vědě, doktor Jaroslav Matýs je přece vědec, autismem se profesně zabývá a když o něm hovoří, pak ví, o čem mluví. Zbabělejší část jeho kolegů mu vytýká neprofesionalitu.

Ondřej Neff

Nelze stanovovat diagnózy na dálku, to je ten slogan. Jenže nejde o diagnózu a Greta Thunbergová není jen tak pacient. Ti, co Gretou manipulují, z ní udělali politika a jako politik ovlivňuje i naše životy. Proto je důležité, aby nám o ní vyslovil svůj názor odborník, vědec. Aby ho vyslovil dřív, než mu jeho vyděšení kolegové definitivně zavřou hubu.

autor: Ondřej Neff
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.