Ondřej Kundra: Čech, který se chtěl přidat k Islámskému státu, se policii sám doznal

1. srpen 2016

Policie vyšetřuje případ prvního Čecha, který se podle ní chtěl přidat k teroristické organizaci Islámský stát. Muž je ve vazbě, hrozí mu trest vězení od tří do dvanácti let. Zadržen byl letos v lednu v Turecku na jednom z tamních mezinárodních letišť.

„Policie dotyčného původně vyšetřovala na svobodě, později jí ale sdělil natolik závažné informace, že na něj nechala uvalit vazbu,“ říká komentátor týdeníku Respekt Ondřej Kundra a dodává, že muž skutečně v Turecku byl a do Sýrie mířil. Co přesně chtěl pro Islámský stát dělat, se zatím neví.

„Poněkud zvláštní je, že ten dotyčný se k tomu jednání nebo k tomu faktu, že se nějakým způsobem chtěl přidat k Islámskému státu, policii doznal. Tím se vystavuje většímu riziku trestního stíhání a pozdějšího trestu,“ vysvětluje Kundra, proč se policie rozhodla dát muže do vazby.


Islám neznamená automaticky něco trestného nebo špatného. Špatné je to až ve chvíli, kdy dochází k nějaké radikalizaci. Ondřej Kundra

Plánovaná reorganizace policie se kauzy nedotkne

Ode dneška má kauzu na starosti Protiextremistické oddělení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. To spadá pod nově zřízenou národní centrálu. „V novém útvaru bude člověk, který je poměrně hodně zkušený, který je na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, extremismus dělá již řadu let a má poměrně solidní výsledky,“ myslí si Kundra. Tento policista se stane šéfem i toho nového protiextremistického útvaru v rámci celého policejního útvaru, tedy toho nového, který vzniká,“ vysvětluje Ondřej Kundra.

Policie už proti údajnému islámskému extremismu v pražských muslimských modlitebnách zasahovala. Podle Kundry policie nepostupovala moc dobře, spíše horlivě. Je tomu tak i v tomto případě? Poslechněte si celý komentář.

autoři: rkr , Martina Gillichová
Spustit audio