Ondřej Konrád: Závan z Krymu na Větruši

7. září 2021

„Vesmír je asi občas chytřejší než my všichni dohromady,“ řekl v rozhovoru pro iRozhlas filmový dokumentarista Vít Klusák. Při vysvětlování, jak to, že ve čtvrtek se synem premiéra dorazili do výletní ústecké restaurace na kopci Větruše zrovna ve chvíli, kdy tam Babiš starší představoval veřejnosti volební program hnutí ANO. A kde se Andrej mladší před novináři, kamerami a diktafony pustil do otce s výčitkami za už pozapomenutou krymskou historku.

Ve zkratce připomeňme: Babiš junior byl podle svého vyjádření z roku 2018, zaslaného policii, více méně unesen na několik měsíců mimo republiku, aby nemohl vypovídat v kauze Čapí hnízdo.

Čtěte také

V době, kdy farma úspěšně žádala o evropský grant k zásadnímu zvelebení, měl být totiž držitelem části akcií Čapího hnízda a patřil mezi obviněné. Před tím a zase brzy poté spadala farma do portfolia otcova holdingu Agrofert, dnes odloženého ve svěřenských fondech.

A na anektovaný Krym, mimochodem Evropskou unií za součást Ruska neuznaný, syna dopravil ruský občan, manžel psychiatričky a kandidátky za ANO v komunálních volbách. Andrej mladší, dříve pilot dopravních letadel s licencí, měl totiž trpět závažnou psychickou nemocí a doktorka Protopovová o něho údajně pečovala.

Následně premiérova syna z prvého manželství ve švýcarském bydlišti vypátrala a oslovila dvojice investigativních novinářů. Ale vyjádření získala jen kusé.

Autor podrazu

Mezitím se stále nedořešený dotační případ Čapího hnízda dál vlekl, a i když Babišovi staršímu není vůbec příjemný, nezabránil mu ve volebním vítězství a dosažení premiérské funkce.

Čtěte také

Andrej mladší, už zbavený obvinění v kauze, se ale poslední dobou projevuje na sociálních sítích a na otce doráží. Což prozatím vyvrcholilo konfrontací na Větruši synovou otázkou: „Proč jsi mi ublížil?“

Zprvu zaskočený premiér později opakoval, co říkal dříve: Syn je psychicky nemocný. A prezident republiky Babiše staršího podpořil a zároveň osočil z organizace střetu na mítinku režiséra Klusáka. Autora snímku Matrix AB z roku 2015, mapující zhruba rok Babišův každodenní život a aktivity. Po zhlédnutí jej nynější premiér označil za „obrovský podraz“.

Klusák se však, pokud jde o ústecký incident, odvolává na „chytrý vesmír“. Jinými slovy, prach pouhou náhodu.

Jestli to za to stálo

K čemuž těžko co dodávat. Snad jen, že případ exkluzivní farmy Babiše znovu dohání. I když pořád nikoli fatálně, už opět je jeho hnutí volebním favoritem. Pevné jádro Babišova elektorátu kauza nezajímá vůbec a v podstatě nad ní mávla rukou i vysloveně protibabišovská část veřejnosti.

Čtěte také

Rozpačitá navíc z pátrání v případných temnějších zákoutích širší Babišovy rodiny. Včetně po zdravotním stavu Andreje juniora, jako by do předvolebního boje zatahovaného. Ať už je tomu ve skutečnosti jakkoli. Premiér se jí prostě jeví zralý na vystřídání. Z celé řady důvodů. Byť mezi ně Čapí hnízdo i synův prapodivný výlet na Krym zapadají.

A pokud nakonec Babiš ani s prezidentovým přispěním moc přece jen neudrží, budou si jeho odpůrci říkat, jestli miliardáři za to těch 50 milionů na zvelebení areálu stálo. Protože dotacemi, i na Čapí hnízdo, Babišovo zpochybňování před lety začalo.

Ondřej Konrád

Jenže je také klidně možné, že na něho bude stejně všechno krátké. Tak jako doposud vždycky.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.