Jiří Pehe: Co je opravdu znepokojující v případu Babiše mladšího

21. listopad 2018

Skandál okolo Andreje Babiše mladšího začal televizní reportáží, v níž tvrdí, že byl unesen na Krym, aby nevypovídal v kauze Čapí hnízdo.

Jeho otec, český premiér, vzápětí označil zmíněnou televizní reportáž za hnus a manipulaci. Reportéři prý zneužili duševně nemocného člověka, kterým Babiš mladší údajně je.

Petr Hartman: Zvláštní způsob léčby Babišova syna

Andrej Babiš, Andrej Babiš mladší a Petr Protopopov.

Neměli bychom se vměšovat do záležitostí cizích států. Také tímto způsobem vyznívá reakce ministra vnitra na případné bezpečnostní riziko souvisejícím s pobytem premiérova syna na Krymu.

Jenže útoky na metody práce novinářů, kteří reportáž natočili, nemohou zakrýt několik velmi znepokojivých faktů. Tak především k nám skrze televizní obrazovku promlouvá přímo Babiš junior.

Jeho slova nejsou nijak zprostředkována. A jakkoliv se jeho otec snaží zpochybňovat jeho výpověď odkazy na jeho údajnou duševní nemoc, evidentně si Babiš mladší alespoň v něčem nevymýšlí.

Kupříkladu v tom, že byl svěřen do péče řidiče Agrofertu, Petra Protopopova, který ho na Krym skutečně odvezl. To totiž potvrdil Protopopov i premiér Babiš.

Babiš o všem věděl

Jinými slovy: zatímco se lze přít o to, zda premiérův syn odjel na Krym dobrovolně nebo pod nátlakem, a jestli se ho tedy Babiš senior opravdu pokoušel odklidit mimo dosah české policie, nikdo, ani premiér, nepopírá, že Babiš mladší skutečně na Krym odjel — a to s otcovým vědomím a v doprovodu ruského občana, který pracoval pro Agrofert.

Jan Vávra: Jaké má současná politická krize řešení?

Čapí hnízdo

Kauza Čapí hnízdo, v podobě, do které dospěla, žádné politické řešení nemá.

Kauzu Čapí hnízdo už poměrně dlouhou dobu vyšetřuje česká policie, a nejnovější informace týkající se Babiše mladšího se netýkají samotného meritu této kauzy, kterým je možný dotační podvod. Zato se otevírá několik nových kauz, které jsou hodny důkladného prošetření.

Policie už oznámila, že se bude zabývat možným zavlečením, neboli únosem Babiše mladšího do Ruska a na Ukrajinu. Pokud by se to podařilo prokázat, jde o vážný trestný čin, který by byl ještě vážnější, pokud by se prokázalo, že se udál s vědomím současného premiéra.

Jenže ještě více znepokojivé jsou mezinárodně bezpečnostní aspekty pobytu Babiše mladšího v Rusku, a to bez ohledu na to, zda tam jel dobrovolně, nebo tam byl zavlečen. Když premiér odbývá pobyt svého syna na Krymu s tím, že tam je pěkně a svítí tam sluníčko, a že se tam jeho syn cítil šťastný (zejména prý poté, co se tam seznámil s ukrajinskou dívkou), měl by se spustit alarm ve všech českých tajných službách.

Jan Fingerland: Andrej Babiš jako kulturně-psychologický typ

Andrej Babiš

Andrej Babiš získal mimořádně silné postavení přinejmenším u části české společnosti. Jak to dokázal? Něčím, co jiní nedokážou ani napodobit.

Jak už upozornila řada expertů, na okupovaný Krym není možné cestovat bez bedlivé pozornosti ruských tajných služeb, zvlášť když se někdo jmenuje Andrej Babiš a je synem významného českého politika podnikatele.

Otázkou také je, jak mohl někdo, kdo je nevýznamným řidičem v Agrofertu, vůbec cestu na Krym s cizím státním příslušníkem v doprovodu zařídit? Máme věřit, že ruské úřady povolily něco takového panu Protopopovi jen proto, že je původem Rus?

A kdo je ona přítelkyně, k níž Babiš mladší tak rychle zahořel silnými city? Protopopov tvrdí, že Babiše mladšího s ní seznámil on na základě doporučení svého kamaráda. Slečna prý hned pochopila, jak zvláštní Babiš junior je. Dokonce ho chápala tak dobře, že Protopopov nechal Babiše juniora v její péči a vrátil se na čas do České republiky.

Tomáš Klvaňa: Babiš krizi přežije

Andrej Babiš

Pokud se nestane něco velmi zvláštního a neobvyklého, premiér Andrej Babiš současnou krizi ustojí a vláda nepadne. Příčin je několik.

Premiér Babiš nyní přiznal, že o tom všem věděl. Jinými slovy: Babiš, jenž byl v době pobytu svého syna na Krymu místopředsedou vlády státu, který je členskou zemí NATO a Evropské unie, kterážto na Rusko uvalila kvůli okupaci Krymu sankce, věděl o tom, že se jeho syn pohybuje na území Rusy okupovaného Krymu pod dohledem ruského občana a pak v péči jakési slečny, kterou jeho synovi tento ruský občan, dříve zaměstnanec Agrofertu, dohodil.

Jiří Pehe

Tyto nové skutečnosti jsou v lecčems více znepokojující než celá kauza Čapí hnízdo. Až se opozice bude mít šanci při jednání Sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě ptát premiéra na konkrétní věci, možná by se měla mnohem více věnovat pobytu Babiše mladšího v Rusku a na Krymu než samotné kauze Čapí hnízdo.

autor: Jiří Pehe
Spustit audio