Ondřej Konrád: Víc času na debatu o času. Letním

2. listopad 2018

Leckdo si jistě bude ještě pamatovat na pana Pecku, který v 90. letech všemožně usiloval o zrušení letního času.

Mimo jiné i proto, že kvůli němu musí coby pekař dříve vstávat. Psával zuřivě nejrůznějším institucím až po OSN, českým prezidentům, nebo předsedovi Evropské komise Barrosovi.

Který čas vám vyhovuje víc? Letní, nebo zimní?

02588022.jpeg

Konec střídání letního a zimního času se blíží. Česká vláda teď preferuje zavedení standardního středoevropského času, označovaného zkratkou SEČ (případně CET). Stejnou variantu doporučují i vědci. A co vy?

Roku 2009 například toto: „Situace je opravdu vážná, nesnese odkladu, zbytečně zemřou další lidé.“ Ani fakt, že sám půl roku poté odešel z tohoto světa v pouhých šedesáti, však nic nezměnil na realitě - chudák pan Pecka zůstával všemi chladně oslyšen.

A lidé z něj často měli legraci. Ale světe div se, o dalších deset roků později je rušení letního času aktuálním seriózním tématem, jímž je chtěj nechtěj nucen se zaobírat Barrosův nástupce Juncker.

„To jsou paradoxy!“,  jak říká pořád dokola postava Sládka z Havlovy světoznámé aktovky Audience. Napsané mimochodem roku 1975, tudíž ještě v éře jednotného, zimního času. Střídat se u nás začal o čtyři léta později. A od roku 1996 trvá ten letní sedm měsíců. 

Halasnější odpůrci

To by mohlo napovídat, že je „prodloužený den“ v teplém období pevně zakotvený, ale tak jednoduché to zřejmě není; kdyby se k otázce rušit či zachovat vypsalo referendum, výsledek by byl asi těsný.

Miloš Šenkýř: Měření času by mělo být jednotné napříč Evropou

Budík

Evropská unie se má přednostně zabývat zásadními záležitostmi - a u věcí méně důležitých být zdrženlivější.

A politikové se asi dříve či později budou muset dozvědět, jak o věci Češi smýšlí. Podle jedněch je letní čas a tedy delší denní světlo vysloveně pozitivní. Druzí, ne daleko od argumentů pekaře Pecky, hovoří o zvýšené nespavosti, nesoustředěnosti a tím pádem větším počtu dopravních nehod a podobně.

I že původní důvod spoření energií už dneska neplatí. Zda se také, že ti, kdo požadují letní čas zrušit, jsou jaksi agilnější, slyšitelnější. To ale zároveň neznamená také početnější.

Relativita průzkumu  

Pokud jde o dilema pro parlament, potažmo vládu, pak krátce shrnuto: otázku jednotného času nastolila zkraje roku skupina asi osmdesáti europoslanců, neuspěla sice, ale vedlo to k anketě mezi obyvateli členských států. Z ní vyplynulo, že by se k věcí měly vyjádřit jednotlivé země a pak komise.

Ale v rámci unie by zase měla být sjednocena, dokonce se objevují návrhy, aby místo stávajících tří časových pásem měla Evropa jen jedno. A i když původně Junckerova komise chtěla, aby se o střídání nebo nestřídání času rozhodlo už do příštího jara, momentálně Radě Evropy předsedající Rakousko navrhuje odklad do roku 2021.

Ondřej Konrád

Protože ať už by došlo k jakýmkoli změnám, nelze v tak krátké lhůtě stihnout veškerá potřebná opatření především v dopravě. A evidentně i v dalších sférách. 

Jestli rakouský podnět projde, pak by se ale hlavně měla nastartovat napříč celým kontinentem věcná debata. Neboť doposud se vycházelo jen z průzkumu. Provedeného sice u skoro pěti milionů respondentů, tedy obrovského množství, které ale přitom představuje necelé procento unijních obyvatel. Což těžko považovat za dostačující vzorek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.