Miloš Šenkýř: Měření času by mělo být jednotné napříč Evropou

26. říjen 2018

Evropská unie se má přednostně zabývat zásadními záležitostmi - a u věcí méně důležitých být zdrženlivější.

Tak předseda Evropské komise zdůvodnil návrh, proč by měly o zavedení letního času rozhodovat jednotlivé členské státy.

Se střídáním času má potíže pětina lidí. Civilizovaná společnost je musí chránit, tvrdí Svoboda

Letní a zimní čas

Má se zachovat střídání letního a zimního času, nebo je lepší zůstat u jednoho z nich? V anketě pořádané Evropskou komisí a Evropským parlamentem se k tomu vyjádřilo přes 4,5 milionu lidí, což je rekordní účast.

Komise navrhla, aby jí unijní státy do dubna příštího roku oznámily, jestli si nechají trvale letní čas nebo standardní čas podle svého časového pásma.

Reakce byla jasná. Vlády členských států nemohly než potvrdit, že v blízké době rozhodnou. A – což je důležité – budou své stanovisko konzultovat se sousedními zeměmi, aby nenastal zmatek. Což v důsledku znamená, že se opět budou domlouvat všichni. Sousední státy mají také své sousedy – a také ti budou chtít jednotu.

V principu se v Evropě odehraje spleť podobných jednání, jaká se mohla uskutečnit na půdě Evropské unie. Jenže to bude po státních liniích a ne na půdě organizace pro spolupráci v Evropě vytvořené.

Na kterou stranu si posouvat hodinky

Evropská unie a komise bude mít výhodu. Rozhodnutí, které bude v každém případě pro část obyvatel špatné, nezazní na její půdě. A nevole se neobrátí vůči Evropské unii, která navíc prokáže, že při rozhodování zohlednila největší anketu ve svých dějinách.

Tomáš Procházka: Evropská komise chce zrušit letní čas. Proč vlastně?

Hodinový ciferník za sevou skrývá anténu pro šíření internetu

„Lidé to chtějí a my to uděláme“, reagoval předseda Evropské komise Jean Claude Juncker na otázku, jak naloží s rozsáhlým průzkumem, v němž se plných 84 procent respondentů rekrutujících se z jednotlivých zemí Unie, vyslovilo pro zrušení letního času.

Nejde o to, jestli letní čas zavádět či ne. V očích prostého člověka je jedním z výdobytků spojené části Evropy omezení většiny kontrol na hranicích, konec přemýšlení nad tarify za používání mobilních telefonů v zahraničí.

A teď stejná instituce říká, že by si měl člověk stát od státu kontrolovat čas na hodinkách? Možná aspoň stanoví, že na hranicích musí být kromě informačních tabulí o základních dopravních pravidlech i to, na kterou stranu si posouvat hodinky.

03494680.jpeg

Tohle je rozhodnutí, do kterého měla Evropské unie jít jako celek. Vyřešila by mnoho problémů.

Mimochodem, v České republice máme stále platný zákon o zimním čase, uplatněný pouze jednou v roce 1946, který umožňuje vládě nařídit další posun hodinek o další hodinu. Ať jednou nejsme překvapení, že místo letního času budeme zavádět ten zimní.

Spustit audio