Ondřej Konrád: Také Petr Kott je venku z vazby

21. listopad 2013

I poslední z trojice hlavních aktérů kauzy předražovaných zakázek ve Středních Čechách opustil věznici; po propuštění Davida Ratha se dalo čekat, že bude vyhověno také žádosti Petra Kotta. Ani tentokrát z toho státní zástupce Jirát zřejmě není nadšený a ostatně nevylučuje, že se po prostudování usnesení odvolá.

Ve chvíli, kdy je partnerská dvojice Pancová – Kott pohromadě na svobodě, třebaže jde o svobodu relativní a kupříkladu bez cestovního pasu a s povinností hlásit se průběžně probační a mediační službě, možnost jejího úniku o poznání stoupá. Vždyť při zářijovém propuštění Pancové soud mimo jiné argumentoval tím, že Kott za mřížemi je jakousi pojistkou proti jejímu případnému zmizení.

A Petr Jirát stále namítá, že podle toho, co vyšetřovatelé zjistili, by mohly být nějaké finance z činnosti trojice ukryté v zahraničí. A v tom případě musí skoro určitě v hlavách obžalovaných běžet úvaha, zda před velmi pravděpodobnými vysokými tresty neuprchnout. Nebylo by to asi zrovna jednoduché a cílem by musela být vzdálená lokalita, do které nedosáhnou české úřady. Ale ta možnost přinejmenším teoreticky určitě existuje. Vyhlídka na dlouhá léta věznění je nevábná. A k případnému útěku by přitom mohlo dojít až za poměrně delší dobu, řekněme mezi verdiktem první instance a odvolacím řízením. Na přípravu by tedy bylo dost času.

V prvních rozhovorech na svobodě Kott jinak říká podobné věci jako ostatní, tedy především zpochybňuje korunní svědkyni Salačovou a snaží se vyvolat dojem, že jde o cosi policisty vyfabrikovaného. A také, že byly četné odposlechy snad účelově upraveny. Veřejnost z nich zná jen část, ale působily na ni dost přesvědčivě. Stejně jako Jirát, když říká, že disponuje pevným řetězem důkazů. Nemáme důvod o tom pochybovat. Kotta, coby šmejdivě agilního vyjednavače různých tunelů z veřejných prostředků, by v tom případě musel čekat vysoký trest. A nemohl by se, tak jako Rath, pokoušet dělat ze sebe oběť politického procesu. Sám byl sice svého času poslancem, proslulý opileckými výstupy ještě v řadách ODS, která se jej pak proto zbavila, ale už dlouho stál mimo politiku. Pobyt v ní mu ovšem podle všeho poskytl různé znalosti a navázané konexe. Které by ovšem bez krytí středočeského hejtmana Ratha samy o sobě k trestné činnosti tohoto speciálního druhu nestačily.

Zda je podezření Petra Jiráta, že by trojlístek uprchnul do zahraničí oprávněné, těžko soudit. Ani on by za něj asi ruku do ohně nedal. Ale jestli k útěku, anebo pokusu o něj skutečně dojde, pak bude propouštění z vazby nějakých dalších pachatelů hospodářské kriminality zřejmě definitivně vyloučené. Možná si i takovou zkušeností má česká justice projít.

Spustit audio