Ondřej Konrád: Středula na cestě zpátky

19. březen 2024

Působí-li něco od počátku upatlaně, jen těžko získává postupem času glanc. A tak se zatím ještě pořád jeví „kauza Středula“, zahájená před časem únikem informací do bulvárního tisku, že šéf dominantní odborové centrály Středula neplatí povinné příspěvky, a není tudíž ani řadovým členem. Natož předsedou organizace čítající úhrnem asi 270 tisíc odborářských duší.

A ihned se zdálo velmi zvláštní, proč na to předsedu nikdo ze sekretariátu ČMKOS neupozornil. A proč se opomenutí, jakkoli trapné, přece jen lidské, jednoduše nesprovodilo ze světa.

Žádný soupeř?

Středula se následně sice kál za „neomluvitelné lajdáctví“ a ujišťoval veřejnost, že je vše dáno do pořádku, jenže jak se ukázalo na rokování rady před čtrnácti dny, nebylo tomu tak. A jelikož jsou odborářské stanovy zřejmě nevšedně striktní, hříšník na nějaký čas z členských řad skutečně vypadl.

Čtěte také

Bojovně však ihned prohlásil, že se na nejvyšší post hodlá vrátit. A to by se mu, jak to tak vypadá, skutečně mohlo na mimořádném sněmu 25. března povést. Protože, a lhůta k tomu končí už tento čtvrtek, zatím získal nominaci na předsednictví právě jen on.

A to i od nejpočetnější komorové složky čili skoro 80tisícového svazu KOVO. Jehož dlouhodobý šéf Ďurčo sám o vyšší post nestojí.

Tak jako další obecněji známý předák Dobšík ze školské sféry. A přechodně komoru řídící místopředseda Samek, také uvažovaný Středulův pokračovatel, nedávno výmluvně rezignoval. Z upatlanosti začala se stávat fraška.

Až za dva roky

U níž není jasné, proč byla vůbec odstartována. Protože kdyby byla předem promyšlena, musel by být hlavně dávno vidět předsedův nástupce. Pokud se přece jen na poslední chvíli a s dostatečnou podporou nevynoří a části situací zmateným předákům se nepovede záležitost odsunout, Středula příští pondělí nejspíš znovu usedne na předsednické křeslo.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Jak pevně, ukáže čas. Protože když patálie s příspěvky vypukla, v doposud vůči němu loajálním vedení se náhle kritické hlasy ozvaly. Ale se stejnou rychlostí zase možná ustanou. Přinejmenším do řádného sjezdu, naplánovaného ovšem až na jaro roku 2026.

Což je dostatečně dlouhá doba na to, aby se buď zkušený Středula v čele odborů patřičně obrnil, anebo aby nespokojenci našli svého silného kandidáta. V téhle chvíli se to prvé zdá ale pravděpodobnější.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.