Ondřej Konrád: Smrt v Teplicích coby další vykřičník

25. červen 2021

Jestliže někdo zemře krátce po násilném zásahu policie, vyvolá to samozřejmě zvýšenou pozornost. Zvlášť když prvé amatérské video připomíná globálně známý případ Afroameričana George Floyda z amerického Minneapolisu. Tedy koleno teplického policisty na krku ležícího Roma, jehož se snaží hlídka spoutat.

Už druhý zveřejněný záznam však ukazoval, že se nešťastník Stanislav Tomáš ocitl předtím v psychotickém vytržení. Takže padala do oběhu puštěná verze o zakleknutí na kohosi nepravého, zatímco agresor stačil utéct.

Rychle uklidnit 

Navíc přišlo další drastické video, na kterém polonahý muž po mohutném bušení pěstí do kapoty auta naráží opakovaně tamtéž prudce hlavou. A kácí se k zemi. Ale asi nikoli do bezvědomí. Co se odehrálo mezi tím, než jej pacifikovala policejní hlídka, zatím přesně nevíme.

Čtěte také

A máme také jen informaci z předběžné pitvy hovořící o silné intoxikaci. Snad kombinaci alkoholu s metamfetaminem, snadno dosažitelnou pouliční drogou. Teprve po plné patologické zprávě bude jasněji. Jestli své mohlo udělat také enormní sobotní vedro, ony údery hlavou, celkový fyzický stav Stanislava Tomáše a konečně i onen policejní chvat. Někomu se jevící nadbytečný, jinému více méně nezbytný.

S rychlými závěry ale opatrně. Už jich přece několik zaznělo a opět v podstatě odeznělo. Včetně přirovnání k minneapoliské kauze.

Což samozřejmě nic nemění na samotné pochmurné události. Ale také na tom, že policistům nezbylo než zasáhnout a těžko se mohli obejít bez použití násilí. Podle čtvrtečního vyjádření GIBS adekvátního; trestní řízení zahájeno nebude.

To se ovšem zdá také trochu rychlé a hlavně s cílem uklidnit protesty v zárodku. Což se sice úplně nepodaří, protože nejen Tomášovo okolí bude stejně poukazovat na policejní jednostrannosti.

Dědictví dosídlení

Ale všimněme si zároveň, že videa nejspíš pořídili a poslali dál tamní Romové. Možná bezděčně. A z nich to na přehnané násilí policistů chtěj nechtěj nevypadá. Což by byla při vší tragičnosti případu aspoň jedna pozitivní zpráva.

I když si nedělejme iluze, policisté v podobných lokalitách by museli být andělé, aby se aspoň občas nevyvarovali sklonům k předpojatosti. Přičemž také, a to je třeba dodat, pervitinem zničená a násilnická individua se vyskytují i mezi takřečenou většinovou populací.

Ondřej Konrád

A víme také, že úřady, od centrálních až po místní, si s drogovou, alkoholní a tudíž kriminální prevencí nevědí rady už desítky let. Totiž vlastně s celou sociální situací v kdysi dávno uměle dosídlených místech nejen na severu Čech a Moravy.

Tu a tam se jimi mihne nějaký vysoký politik, cosi neurčité s úsměvem naslibuje a zase zmizí. Na rozdíl od tamních zakořeněných problémů. Což je hrubě eufemistický opis čehosi doslova strašlivého a bezvýchodného.A co smrt Stanislava Tomáše jistě nezmění. Zůstane jen krátce ve vzduchu jako další varovný vykřičník.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio