Ondřej Konrád: Rozpuštění Sněmovny

20. srpen 2013

Ve tváři zarostlý bývalý premiér Nečas, jakoby jiný po nedávném rozvodu, a omluva Kateřiny Klasnové za to, že Věci veřejné přivedly do politiky nepatřičné lidi. Toho mohli zaregistrovat pozorovatelé úterního rokování dolní parlamentní komory. Nu a také, že jsou podzimní volby neodvratné. Ani prezident to těžko neuzná.

Jinak debata během schůze na téma zániku sněmovny zajímavá nebyla. Poslanci zleva atakovali ty napravo a naopak, padala varování před zánikem demokracie a predátorem na Hradě, bývalý primátor Bém hovořil například dlouho a odborně o harakiri. A tak podobně. Rozhodnutí sociálních demokratů, komunistů, TOP 09 a zbytku Věcí veřejných to ale nemohlo nahlodat a naopak potřebovali vyhlížet odhodlaně před volební kampaní. Kterou také nepřímo zahájili.

Mohli a měli ale dolní komoru rozpustit dřív, hned po té, kdy prezident Zeman vybudoval vládu bez ohledu na parlamentní subjekty. Ale jednotní nebyli a různě taktizovali. Hlavně bývalá koalice doufala, že dojde na rekonstrukci minulé vlády, jenže prezident by ji k moci těžko vrátil. Zeman sliboval přece zánik vlády už při prezidentské kampani, nakonec pro to nepotřeboval nic udělat. A iluze o majoritě také padla při rozhodování o důvěře Rusnokova kabinetu, kdy náhle obrátili dva zákonodárci občanských demokratů a potvrdili tak vnitrostranický rozvrat.
To se rovnalo probuzení do reality. ODS ovšem předčasné volby odmítá, neboť se jich oprávněně bojí. V úterý se ale klidně mohla připojit k závěrečnému usnesení určenému prezidentovi, aby sněmovnu rozpustil. Pro zvedli ruku dokonce i nezařazení a usnesení bylo přijato většinou 140 hlasů.

Občanští demokraté však trvali na tom, že tak bude mít prezident už úplně volnou ruku. A zřejmě budou chtít během kampaně upozorňovat, že jako jediní bránili demokracii a volby nevyvolali. Jenomže k nim sami dali základní podnět pádem Nečasovy vlády, který pak jen téměř poživačně využil prezident. To ODS zapomenuto nebude.

Miloš Zeman minulý týden řekl, že volby by se mohly konat o prodlouženém víkendu, tedy před svátkem 28. října. To mírně nahrává levici, ale nemělo by to hrát výraznější roli. Sociální demokraté jsou ale volební favorité, o tom netřeba pochybovat. V nadcházejících šedesáti dnech, tedy od momentu, kdy dolní komoru prezident rozpustí, půjde ovšem o mnoho. Do parlamentu možná přijdou nové subjekty, včetně Strany práv občanů, ODS bude bojovat takřka o život, méně než deset procent by z ní mohl udělat definitivně marginální partaj. A v návrat naopak věří KDU. Politická mapa po volbách může být hodně jiná.

Spustit audio