Ondřej Konrád: Pohled na Agrofert od Berounky

24. leden 2019

Sloveso zpolitizovat užívá český premiér často a jakoby snad i rád. Jenže málokdy správně.

Když coby zpolitizované označuje různé kauzy, ve kterých figuruje právě on. Vítěz voleb, předseda vlády, před tím skoro čtyři roky šéf resortu financí.

Věra Jourová: Střet zájmu se může týkat Babiše i královny Alžběty II. Je to právní, ne politický problém

Eurokomisařka Věra Jourová v Interview PLUS

Kauza střetu zájmů českého premiéra na půdě Evropského parlamentu nebo  budoucnost ve funkci eurokomisařky. Otázky pro právničku, podnikatelku a od roku 2014 i eurokomisařku pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví Věru Jourovou (za ANO).

Takže je těžké si vlastně skoro od všeho, kde se Andrej Babiš vyskytuje, politiku odmyslit. Zvlášť u podezření, že i když podle zákona o střetu zájmů vložil rozsáhlý holding Agrofert do svěřenského fondu, pořád má média v něm pod kontrolou. Tedy hlavně nad dvěma deníky.

A jak se zdá, to se na základě různých dokumentů domnívá městský úřad v Černošicích, kam Babiš průhonickým bydlištěm spadá. I když to přesně nevíme, úřad rozhodl, ale zatím to nezveřejnil.

Ale evidentně verdikt není v Babišův prospěch. Když ten ihned oznámil, že se odvolá a nadto vyjádřil poněkud arogantně podiv nad tím, jak mohou nějací úředníci, řešící dopravní přestupky, rozlousknout tak komplikovaný problém.

Na kočičí znamení

Jiří Pehe: Pro Babišovy problémy je Česká republika malá

Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš se považuje za politika evropského formátu. Často cestuje do zahraničí a dělá mu dobře, když ho kamery zabírají v přítomnosti jiných evropských politiků.

Což o to, složitý jistě je. I když jeho podstatu chápe více méně každý. Nebo byste snad dovedli najít někoho, kdo si úplně vážně - na mou duši, na psí uši - myslí, že Babiš nemá žádný vliv na obsah MF Dnes a Lidových novin?

Akorát to asi není snadné prokázat. I když kdo ví. Možná stačí jen chtít. Jako tomu bylo u organizace Transparency International, od níž podnět k řízení vyšel.

I u Pirátů, kteří zase poslali do Černošic svou právní analýzu. Z níž plyne, že předseda vlády, ovládající přinejmenším mediální část holdingu, porušuje zákon: veřejný funkcionář vlastnit média nesmí.

Ondřej Konrád

A samozřejmě, věc má širší a nebezpečnější souvislost s celým Agrofertem a s evropskými dotacemi. Čímž se už nějakou dobu zaobírají unijní instituce. Ale Babiš se jako obvykle ve středu uchýlil k oblíbenému slovesu: „Je to zpolitizované.“ Jistě, pane premiére. Však to u vás bohužel ani jinak nejde.  

Spustit audio