Ondřej Konrád: Pod hluchými okny a proti čemusi neexistujícímu

30. březen 2023

Není obvyklé, aby se u nás protestovalo dva dny po sobě. Ale tenhle týden se to tak sešlo. Přičemž úterní demonstrace akademických pracovníků se rozprostírala do  osmi měst s vysokými školami, byla jasně definována (proti nízkým platům vyučujících humanitních a společenskovědních oborů) a i datum nebylo náhodné, nýbrž symbolické – 28. března se narodil Jan Amos Komenský a jde o tradiční Den učitelů.

Následná akce sice největšího odborářského svazu KOVO, nicméně početně dost chabá, působila o poznání rozpačitěji.

Čtěte také

Někdo by škodolibě poznamenal, že žádný div a připomenul by tu z loňského října na Václavském náměstí, kde centrální konfederace odborových svazů vyzývala vládu k pomoci lidem i firmám v hrozící krizi a která dopadla fiaskem podrážejícím výhled jejího lídra Středuly v prezidentské kampani.

Ten se coby řečník účastnil i středečního protestu proti důchodové reformě a těžko říci, co si doopravdy myslel na shromáždění před sídlem vlády, která ovšem zasedala výjezdně v Jeseníku, a když hlavním tématem byla důchodová reforma, jejíž obrysy jsou mlžné a kabinet zatím žádný návrh neschválil.

A vede o ní nadto řeč nejen s experty, ale v rámci tripartity také s odbory. Protestovalo se tedy pod hluchými okny Strakovy akademie a proti čemusi doposud neexistujícímu. I když samozřejmě pětikoalice pozdější odchod do důchodu plánuje a považuje za nezbytný.

Opoziční polívčička a užitečný prezident

Přestože by jí to mohlo být cynicky jedno – jejího funkčního období se týkat zdaleka nebude a jde o krok pro udržitelnost systému v příštích dekádách a dále. Což předchůdkyně Fialova kabinetu pomíjela.

Čtěte také

Ale její lídr Babiš se přesto na chvíli pokusil o roli mluvčího kovoodborářů. Ti mu ale naslouchali vlažně a někteří jej coby kapitalistu posílali na cestu do daňových rájů. Když pak expremiér kritizoval Green Deal, věci znalí odboráři mu svižně připomněli, že ho přece v Bruselu podepsal právě on. Tohle vystoupení si za rámeček asi nedá. Babišův menšinový kabinet u moci držící KSČM (což jí zřejmě stálo výpadek ze Sněmovny) zastupovala předsedkyně Konečná, podle které prý bylo české předsednictví Radě EU „velké fiasko“, ale nějak to zapomněla doložit.

Je možné, že by akce dostala větší grády, kdyby byla vláda na Klárově přítomná, ale o moc asi nikoli. A lze si představit, jak protestující přijde uklidnit v tomto oboru zdatný premiér Fiala. Nicméně mohlo jít o teprve předehřívací kolo a bude přituhovat.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

A i když v holubičí České republice jistě nenastane kolem důchodové reformy ani z poloviny rumrajch jako ve Francii, stejně bude muset vláda hledat přijatelný kompromis a dopředu ho důkladně vysvětlovat. V čemž jí může být nápomocen i prezident, který aktuálně slyšel od severomoravských horníků a hutníků, že fyzicky náročné profese nelze provozovat do vyššího věku. A i Petr Pavel zároveň ví, že se s důchody něco stát musí.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio