Ondřej Konrád: Okamurova čísla a Babišova mysl

29. listopad 2023

„On nám neustále jakoby podává ruku ke spolupráci, ale když dojde na lámání chleba, není na něho absolutně spolehnutí.“ Odpověděla Alena Schillerová v nedávném rozhovoru na otázku, jestli by hnutí ANO bylo po volbách případně ochotné vládnout s Tomiem Okamurou.

Místopředsedkyně hnutí a šéfová jeho sněmovní frakce odpověď uvedla slovy, že si to „absolutně nedovede představit, a nejde jen o spor o členství v EU a NATO“. Pokud by se snad zdálo, že dvojnásobné užití termínu „absolutně“ na tak malém prostoru něco znamená, třeba poznamenat, že spíš půjde o rétorický návyk. Respektive zlozvyk.

Čtěte také

Nicméně exministryně financí na téma kooperace s SPD říká více méně totéž delší dobu. Zejména od přelomu léta a podzimu, kdy začal Okamura sám hovořit o vstupu do vlády a vyzývat ANO k bližším kontaktům.

To z jeho strany zřejmě zesílí, pokud se v dalších měsících potvrdí, co naznačil poslední preferenční průzkum agentury STEM pro CNN Prima News. Podle něhož jsou obě opoziční hnutí v čele tabulky, neboť SPD s 12 procenty přeskočilo o čtyři desetiny doposud dlouhodobě druhou ODS. Ale těžko z toho cokoli vyvozovat: během roku 2021 dosahovalo Okamurovo hnutí ještě lepší čísla a v podzimních volbách je pak nepotvrdilo.

Návrat ke starší variantě?

Paní Schillerová sice v oné citované odpovědi nedodala, o jaké lámání chleba jde, když se ukáže Okamurova nespolehlivost, ale je zřejmé, že Babišovu hnutí by se do vládního projektu s SPD nechtělo.

Čtěte také

I kdyby byl Okamura výměnou za ministerská křesla ochoten aspoň na čas zmrazit volání po odchodu z unie a aliance. Což by kvůli svým příznivcům asi ochoten nebyl, protože ti by se cítili podvedeni a příště by mu to mohli dát najevo. Krom toho Okamura na příkladu sociálních demokratů zblízka pozoroval, co se stane s těmi, kdo s ANO vstoupí do vlády.

Což se konec konců týká i komunistů, kteří existenci Babišova kabinetu pouze umožňovali a přesto skončili jako ČSSD mimo sněmovnu. A Okamurovi léta vyhovuje stát pohodlně mimo, vše kritizovat a nenést žádnou odpovědnost. Trvá to ovšem už poměrně dlouho a voliči mohou mít dojem, že nadále podporovat SPD v podstatě k ničemu nevede. Takže se nabízí dávat aspoň slovně najevo vehementní zájem o podíl na moci.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

O nějž by se ale Babiš daleko raději dělil s někým méně nevypočitatelným a kontroverzním. Už dříve myslel na část ODS, která se ale nepočala štípit a v koalici Spolu Babišovo hnutí porazila. Teď je ale coby největší subjekt ze všech stran otloukané vlády v jistém útlumu. A tak asi představa příští vlády s částí od Fialy odvrácené ODS znovu nabírá ostřejších kontur v Babišově mysli. V níž i nadále Okamura podle všeho nefiguruje.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio