Ondřej Konrád: Odpověď do Bruselu s šancemi nevalnými

28. srpen 2019

„Až přijde finální zpráva, bude to trošičku jiná otázka.“

Čtěte také

Věta, jíž dost dobře nemohla nezaznít k vyjádření, že je hotova odpověď na předběžný audit Evropské komise k podezření na premiérův střet zájmů, dává tušit, že ministryně pro místní rozvoj tuší blízkost čehosi ještě asi tak o řád nepříjemnějšího. Z Bruselu by to mělo do Prahy dorazit po dalších třech měsících.

A pak, jak se říká, Pánbůh s námi a zlý pryč. Tedy říkat si to nejspíš bude Andrej Babiš. Jestliže nezávislí a nezpochybnitelní auditoři definitivně shledají, že z pozice předsedy vlády může mít a de facto i má vliv na tok evropských dotací do holdingu Agrofert. Který je sice formálně odstaven do svěřenských fondů, ale český premiér jej má stále pod kontrolou.

V Černošicích se bojuje za Prahu. Totiž za republiku

Jestli k takovému závěru došel počátkem srpna i napodruhé Městský úřad v Černošicích u Prahy (poprvé to odmítl Středočeský krajský úřad), sice nevíme, zpráva zůstala zatím utajena. Ale kdyby byla pro Babiše pozitivní, zcela jistě by s ní už dávno mával veřejnosti před očima.

Čtěte také

Připomínám, že v Černošicích, kam premiér spadá bydlištěm, zkoumali sice jen to, jestli nadále řídí média rovněž spočívající ve svěřenských fondech. Ale ergo kladívko, má-li pořád vliv na např. deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny, logicky to musí platit i pro celý Agrofert. A ovšem – pro unijní auditory je černošický verdikt spíš jen vedlejší. Byť může celou věc pěkně dokreslovat.  

Na rozsáhlé námitky si úřad Kláry Dostálové vyžádal delší lhůtu, dostal ji, ale čas se naplnil. A tak dokument, jehož je údajně ministerstvo jen koordinátorem a Evropské komisi odpovídá vícero blíže neurčených autorů, míří do evropské centrály.

Přičemž šance, že by mohl vyznění předběžné zprávy zvrátit, se z vnějšího pohledu musí jevit nevalně. Byť není známo, čím odpověď argumentuje a konec konců ani na co přesně reaguje. Předběžná zpráva zůstala utajená a studovaly ji toliko různé tuzemské instituce. Včetně kanceláře Nejvyššího státního zástupce. Který ji od počátku bere vážně.

Vážně ohrožená krasojízda

Ať už ale bude v konečné zprávě z Bruselu takřka cokoliv, bezprostřední politické zemětřesení těžko vyvolá. I kdyby měla Česká republika vracet Evropské komisi necelou půlmiliardu, premiér může zůstat v křesle. Ale prestižně půjde o tvrdý zásah. Který případně zesílí, když příslušný státní zástupce Babiše obžaluje v kauze Čapí hnízdo.

Ondřej Konrád

Pak by možná bylo pro šéfa hnutí ANO lepší stáhnout se z postu předsedy vlády, dosadit do něho některého jemu věrného, ať už ministryni financí Schillerovou, nebo ministra obchodu a průmyslu Havlíčka a věnovat se svému procesu a očištění. A chystat se vyhrát další volby. Ovšem jeho dosavadní politická krasojízda se může zpomalit. A třeba i úplně zastavit.       

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.