Ondřej Konrád: Něco jako zkrat poslance Benešíka

14. červenec 2024

Asi marně bychom vzpomínali, kdy se předseda parlamentní strany naposledy omlouval zahraničnímu diplomatovi za některého kolegu. A jestli se něco podobného vůbec stalo. Nicméně Marian Jurečka tak učinil a bylo to na místě.

Když Ondřej Benešík, podvakrát místopředseda KDU-ČSL, do které vstoupil před skoro třiceti roky ještě coby náctiletý, pak také strarosta i krajský zastupitel a už jedenáct let poslanec, nyní předseda evropského výboru, vyzval britského ambasadora Matta Fielda, aby se vyjádřil k videu, na kterém jedna z nových britských poslankyň skládá slib na Korán.

Nevšední čtení

A ten mu skutečně odpověděl. Že otázce nerozumí a britští zvolení zástupci mohou pro slib poslance volit náboženský text podle své víry. Anebo nemusí. Což letos učinilo 40 procent z nich. Tím, zdálo by se, mohla věc skončit. I když bylo dost zvláštní, že Benešík žádal velvyslance o reakci.

A to zajímalo redaktorku Deníku N Markétu Boubínovou a započla s poslancem rozhovor. Poměrně dlouhý, místy z jeho strany emotivní a protiřečící si, s obrovskou frekcencí slova tolerance. Postupně z něj ale přece jen vyplynulo, že podle Benešíka nás britský ambasador „poučuje o demokracii" a přitom mu nevadí slib na nedemokratický Korán, tedy vlastně prý na právo šaría.

Čtěte také

Smyslu to nedávalo a český zákonodárce se zamotával stále víc. Kdo je zvědav, případně se v červenci nudí, nechť si unikátní dialog nalezne na stránkách periodika. Je to nevšední čtení. Z něhož má člověk dojem, jakoby byl Benešík momentálně indisponován.

Naštěstí to za něho následně uzavřel Jurečka lapidárním vyjádřením Deníku N: „Nechápu ten tweet, nechápu obsah toho rozhovoru a panu velvyslanci jsem se omluvil.“

Až po minimax

Letní epizoda, neboť ničím víc to jistě není, za pár dní zapadne prachem. Ale je také výstražnou ukázkou, jak mohou být svůdně ošidné sociální sítě. Kam lze bez delší rozvahy cosi spontánně napsat. A pokud hlava rychle nevychladne, pak to ještě ad absurdum rozmazávat a dodatečně sklidit široký posměch.

Ondřej Konrád

Zvlášť když se dopustíte tak nesouvislého řetězení myšlenek jako předseda Výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Rozkuráženě a ovšem nesmyslně dorážejícího na člena diplomatického sboru Jeho Veličenstva. Až za něj musel předseda strany a vicepremiér pomyslně odjistit minimax.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio