Martin Fendrych: Řehka chce, abychom dávali na obranu víc než 2 procenta HDP. Zatím to nehrozí

19. září 2024

Poprvé se u nás konalo výjezdní zasedání Vojenského výboru NATO, kde bylo od pátku do neděle asi 350 zahraničních hostů. Na zasedání mluvil prezident Petr Pavel a náčelník generálního štábu české armády Karel Řehka. Pavel řekl, že svět už nestojí na soupeření Západu a Východu. Stále víc v něm soupeří demokracie s autokracií.

Čtěte také

„Zatímco my stojíme za hodnotami demokracie, osobní svobody, vlády práva, lidských práv jsou zpochybňovány našimi oponenty. Nikoli pouze těmi tradičními, jako je Rusko, ale také Čínou, Severní Koreou či Íránem,“ řekl.

Podle Pavla mnoho dalších zemí sleduje, jak se střet vyvine. „Je tedy na nás ukázat, že náš model je více hodný následování než model autokracií,“ dodal. 

Nejde jen o to, jestli je svoboda více hodna následování, než otročení, jde i o to, jestli jsme schopni svoji svobodu nabízet jako systém, který se dokáže ubránit.

Armáda vyhrává bitvy, ekonomika války

Podle předsedy Vojenského výboru NATO Roba Bauera má Aliance dva úkoly: dál podporovat Ukrajinu a posílit vlastní schopnost odstrašení, vlastní obranu. Bauer zdůraznil, že potřebujeme značně posílit výrobní kapacity obranného průmyslu.

Čtěte také

Cituji: „Čím více spojenci koordinují svoji obrannou produkci, tím silnější je schopnost odstrašení. Čím silnější je schopnost odstrašení, tím větší šanci máme na ochranu svobod, které zde máme, a na zabránění tomu, aby se válka přenesla na naši půdu.“ Bauer dodal, že armáda může vyhrávat bitvy, ale ekonomika vyhrává války.

Nadšení u českého ministra financí Stanjury (ODS) a premiéra Fialy (ODS) ale zřejmě nevyvolal Karel Řehka. Na zasedání prohlásil, že v budoucnu nebude stačit vynakládat na obranu jen dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP). Budeme muset dávat víc.

Cituji: „Hrozby, kterým čelíme, jsou stále složitější a naší odpovědností jako vojenských velitelů je zajistit, aby se strategická rozhodnutí promítla do činů.“

Jen hra s čísly?

Dnešní realita? Vláda Petra Fialy letos poprvé slibuje, že ty dvě procenta na obranu dá, pětikoalice si na to dokonce loni přijala zákon, který k tomu vládu zavazuje.

Čtěte také

Jenomže server Novinky.cz nedávno napsal, že zřejmě těch 160 miliard korun na obranu vláda nedá, podle serveru „samotná obrana získá jen 154 miliard. Zbývajících šest dostanou další resorty a úřady. Že je NATO uzná jako obranné výdaje, je podle odborníků a opozice nepravděpodobné“.

Bývalý český velvyslanec při NATO Jakub Landovský k tomu poněkud ironicky sdělil, že by „vláda neměla zkoušet uplatnit výdaje na platy učitelů základních škol s odůvodněním, že učí budoucí vojáky číst, psát a počítat“.

Martin Fendrych

Uvidíme, co NATO jako obranné výdaje nakonec uzná. Bylo by hodně české, ale v dnešní situaci hazardní, kdyby se ta dvě procenta HDP vláda pokusila nějak „očůrat“.

A dávat víc pro zachování míru, jak chce Řehka, zatím zřejmě holt nebudeme.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.