Ondřej Konrád: Miluj pravdu, braň pravdu! I v parlamentní restauraci

9. duben 2019

Může táž osoba, která údajně pořádá akce pro romské děti, opile hulákat v parlamentní restauraci, že se Romové (a ovšem i Židé a homosexuálové) mají hned po narození střílet?

Jak vidět na příkladu čerstvě na rok s dvouletým odkladem odsouzeného pana Staníka, bývalého tajemníka Svobody a přímé demokracie – Tomio Okamura, patrně to možné je.

Pokud si ovšem jeho advokát ony akce pro „také romské děti“ nevycucal z prstu. A leckdo by se nejspíš v případě extajemníka přiklonil ke rčení „in vino vertitas“.

Nová doba! Už zase

Ačkoli nevíme, čím vlastně Staník v říjnu roku 2017 oslavoval zisk 22 mandátů hnutí a při té příležitosti se pustil nejen do výše zmíněných minorit, ale také kupříkladu do bývalé ministryně Marksové a její tajemnice.

Policista, bojkovický místostarosta i šéf volební kampaně. Kdo je Jaroslav Staník obviněný z genocidy a podněcování nenávisti

Bývalý tajemník SPD Jaroslav Staník

Tajemníka SPD Jaroslava Staníka stíhá policie kvůli jeho nenávistným výrokům ve sněmovní restauraci na adresu Židů, Romů a homosexuálů. Hrozí mu až tři roky za mřížemi.

Před soud ho však dostalo to prvé a vzbudilo to zájem, který by v případě řadového občana jistě nenastal. Ale šlo o člověka ze subjektu právě do sněmovny proniknuvšího, který měl mít v dolní komoře na starosti různé administrativní věci a jistě i kancelář. Když měl dělat zároveň jednomu zákonodárci asistenta.

Ambicióznímu Okamurovi tedy musel být poměrně blízko. A tomu asi nebylo milé, že se Staník utrhl ze řetězu a mimochodem tehdy stále opakoval: Nastala nová doba! Což znělo jak od nejsebevědomějších kolaborantů s Němci roku 1939, nebo s Rusy v osmašedesátém.

A bylo to ovšem také zcela nesmyslné. SPD, i když možná nerada, se nakonec také od Staníka odtáhla. Okamura tehdy myslel na užší spolupráci s Babišovým hnutím, prozatím ovšem odloženou, a s tím souvisela i jeho chystaná instalace do vedení sněmovny. Opilý rasista a takřka násilník se prostě do krámu momentálně nehodil.

Některé rasy ano, jiné ne

Ondřej Neff: Když se anekdota stává podobenstvím

Jaroslav Staník

Žádný výživný proces se nekonal, někdejší tajemník SPD Jaroslav Staník zkolaboval, takže obvodní soud pro Prahu 1 jednání odročil.

e ovšem otázkou, zda je Staník skutečný rasista, anebo jen dělá ramena. A kdyby šlo do tuhého, jestli by se nestáhl. Jak jsme to v 90. letech vídali u Sládkových republikánů, kteří by se tak nanejvýš přidali k rozvášněnému rabujícímu davu.

Ale jinak se například se značnou oblibou oblékali do kvazisportovních kompletů z vietnamské tržnice za pár šupů. Takže zřejmě nějaké předsudky tu a tam překousli.

A pan Staník zase překvapivě nebyl při sněmovní výtržnosti dostatečně důsledný. Když by sice posílal do plynu Židy a Romy, ale už nikoli negry. Anebo dokonce žluté opice.

Ondřej Konrád

Před soudem se ovšem například oháněl mistrem Janem Husem a jeho míněním o Romech. Jenomže Husův údajný spisek „O Pražském lidu“, z něhož má dehonestující poznámka pocházet, zkrátka a dobře neexistuje. To jen na netu se k němu různí jiní Staníkové rádi odvolávají. Asi také zároveň pořádající akce i pro romské děti. Nebo si je cucají z prstů.

Spustit audio