Ondřej Konrád: Lithium může také pod Cínovcem ležet na věky

4. říjen 2018
Těžba lithia na Cínovci, průzkumný vrt

Volby berou za kliku od dveří a tak je po loňské zkušenosti nejvyšší čas vytáhnout na světlo opět cínovecké lithium.

Václav Cílek: Kauza lithium byl hybridní útok. Teď asi přijde další

Hacker

Už den po volbách jakoby celá kauza nikdy neexistovala. Podle geologa šlo o klasický příklad ovlivňování našich voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Jaká je strategie takového hybridního útoku?

Tak se aspoň může snadno jevit náhlé oživení tématu, ze kterého – možná – profitovaly některé strany loni v říjnu. Anebo jím aspoň byla poškozena už tak dost oslabená ČSSD.

Což dokonce vedlo ke vzniku označení „lithiová koalice“ pro hnutí ANO, SPD a KSČM. Posledně jmenovaná strana ovšem sama ve sněmovních volbách oproti minule ztratila, a trojice se následně moci neujala. Částečně však ano. A zůstává takříkajíc „v pohotovosti“.  

Tisíce miliard, nejistot, a jisté fake news

Telegraficky připomeňme, že se tehdy rozehrála jasně národní karta: nějací cizáci, tedy Australané, nám chtějí vytěžit vzácný kov! Budoucí premiér Babiš hřímal o krádeži za bílého dne, ve které prý jde o desítky tisíc miliard.

Petr Hartman: Premiér Babiš lithium ukrást nenechá

Petr Hartman

Lithium si ukrást nenecháme. Průzkum provede a zisk z těžby inkasuje stát. Také tímto způsobem lze vnímat slova premiéra Andreje Babiše.

Tomu přizvukovalo Okamurovo hnutí, a KSČ kauzu dokonce rozjela. Viníkem v ní měla být ČSSD, respektive ministr průmyslu Havlíček, který podepsal memorandum s australskou společností EMH, hodlající provést průzkumné vrty a pak lithium případně těžit. Pod kotel pak mohutně přikládal anonymně provozovaný server Aeronet, podle kterého měli mít sociální demokraté z věci hmotný prospěch. 

K čemuž je třeba dodat, že Australané normálně kooperovali s českými úřady a jistě věděli, že nemohou vytěženou surovinu jen tak odvézt ze země. A také, že stát o průzkumnou těžbu nejevil zájem. A ještě: vůbec se neví, kolik lithia pod Cínovcem vlastně leží a jestli by se komplikovaná těžba vyplatila. Přesto byla k tématu mimo jiné svolána zvláštní schůze sněmovny, a Havlíčkovo memorandum bylo anulováno. Skoro za zvuků státní hymny.

Lithium nedáme, radši Cínovec zbouráme

Pak věc částečně utichla. Ale když se kolem ní natropilo už tolik humbuku a dalo se tak demonstrovat hájení domácích zájmů, tu a tam se připomněla. S tím, že Babiš, jen se usadil v premiérském křesle, znovu opakoval, jak musí záležitost zůstat v českých rukou. Kterýma ale takhle specifická a technologicky náročná těžba doposud neprošla.

Ondřej Konrád

Ale předseda vlády stejně hodlá tlačit na státní a k podobným úkolům zřízené Diamo. To ovšem, zřejmě zdravě realistické, zatím reaguje nanejvýš opatrně, jakoby se nerado k něčemu zavazovalo. Určitě aspoň do té doby, než společnost EMH, která se i přes lithiovou politickou vichřici nestáhla, provede průzkumy, na která v tichosti získala povolení.

Pokud by chtěli politikové před očima voličů zrušit, pak se může stát, že se detaily o lithiovém ložisku nikdy nedovíme. Protože česká strana na průzkum jednoduše nemá zkušenosti ani kapacitu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.