Václav Cílek: Kauza lithium byl hybridní útok. Teď asi přijde další

30. listopad 2017

Už den po volbách jakoby celá kauza nikdy neexistovala. Podle geologa šlo o klasický příklad ovlivňování našich voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Jaká je strategie takového hybridního útoku?

„Nikdy neříkáte, že Čína nebo třeba Lenin jsou dobří nebo špatní. Míříte na důvěryhodné pilíře společnosti a organizace. Snažíte se oslabit všechny politické strany hlavního spektra a zároveň podpořit ty radikální, a to ať nalevo nebo napravo,“ říká Václav Cílek.


Kauza lithium
Jen dva dny po podpisu memoranda mezi ČR a firmou EMH přišel server Aeronet se spekulací, že z těžby by měla mít zisk vládní ČSSD. Ještě před volbami se ke kauze mimořádně sešla i sněmovna. Po volbách není o lithiu už ani vidu ani slechu.

Čekejte útok v prezidentských volbách

Dalším krokem jsou nejrůznější dehonestující kampaně proti významným členům společnosti a institucím. Přesně tak vypadala kampaň „kauzy lithium“ v říjnových volbách. „Zřejmě nás velmi brzy čeká další hybridní útok, který se odehraje v prezidentských volbách,“ domnívá se geolog.

„Lehce se tak může stát, že budeme svědky podobné dehonestující kampaně, která bude chtít nevhodného kandidáta odstranit.“ Přitom prý není až tak podstatné, odkud útok přichází nebo kdo ho organizuje.

Bylo to jen cvičení?

V každé zemi existují tajné i zpravodajské organizace, které se „nemají rády“ a taky si nejrůznější kampaně potřebují vyzkoušet. „Je to pro ně jako nějaké vojenské cvičení. Když váš počítač napadne nějaký virus, tak jen proto, aby si to vyzkoušel a pak mohl jinde napáchat opravdu velké škody.“ Jak se bránit?

„Nejsem kyberpsycholog, ale nenechte se kontaminovat nepřátelstvím a zkuste si víc užívat ducha Vánoc. Vím, že je to asi hodně idealistické, ale jinou radu asi nemám,“ říká Cílek.

Logo

Těžba lithia? Tak za 15 let...

O budoucnosti těžby lithia tak bude rozhodovat nová vláda. Nejlíp, kdyby prý nerost vyhlásila za strategickou surovinu. „Mělo by se sejít pár rozumných lidí, kteří budou hlídat celosvětový vývoj potřeby a cen lithia, včetně nových technologií zpracování, které je zrovna na Cínovci docela složité. Potřebujeme takovou rámcovou strategii, která by reagovala na aktuální dění.“

Že je těžba i zpracování lithia složité, ukazují zkušenosti ze zahraničí. „Na srbském, opravdu velkém ložisku se první těžba očekává v roce 2023. To je 19 let poté, co se vůbec začalo s průzkumem. Průměr mezi objevem ložiska a první těžkou rudy je v Evropě 17 let. I kdyby to tady šlo dobře, první lithium z Cínovce uvidíme nejdřív za 15 let.“

autoři: lup , Václav Cílek , zis
Spustit audio