Ondřej Konrád: Extrémně silné kafe

2. srpen 2021

Nebývá zvykem, aby některý člen mediální rady budil větší rozruch až vášně. Ekonomce Haně Lipovské se to ale podařilo parádně za pouhý rok a čtvrt v Radě České televize. A to když se původně kritička hospodaření ČT, jejíž služby by podle Lipovské mohla klidně zastat soukromá televize, stále víc soustředila na osobu generálního ředitele Petra Dvořáka a řadou obvinění otevřeně usilovala o jeho sesazení.

I s třaskavým efektem policejního doprovodu cestou na rutinní schůzi rady, jako by chtěla nejširší veřejnosti sdělit, že se na televizní půdě necítí bezpečně. 

Liberálové vs. konzervativci

Nositelé liberálnějších postojů byli přesvědčení, že Lipovskou diriguje Jana Bobošíková, která má s Kavčími horami nevyřízené účty za prohru v „televizní krizi“ z přelomu let 2000 až 2001 a názorově je blízko politickým subjektům ve výročních zprávách ministerstva vnitra obvykle označovaných jako extrémní.

Čtěte také

Druhému táboru, řekněme konzervativnímu, se Bobošíková v pozadí (roku 2013 například usilovala o post hlavy státu za KSČM) také moc nezamlouvala, ale Lipovskou přesto dál hájil. Coby idealistku, jíž jde především o nápravu ekonomiky ČT.

A budiž dodáno, že pokud jde čistě o Dvořáka, byla Lipovská nedaleko úspěchu. K čemuž ale potřebovala lehce změnit poměr sil v radě, kde několika členům končí mandát. Jenže před všeobecnými volbami k tak citlivé věci, která by mohla vyvolat značné protesty a projevit se v konečném součtu hlasů, chyběla, jak se říká, politická vůle. A půjde tedy asi až o úkol nové sněmovny.

Na což ale Bobošíková i s Lipovskou čekat nehodlají, kdo ví, jak to také celé dopadne. A tak přijaly nejvyšší posty na kandidátkách Volného bloku. Spojeného v kampani s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti.

Čímž rázem a definitivně padly teze o čistých myšlenkách a podobně. Neboť to je, abychom tak řekli, extrémně silné kafe i na skalní konzervativce. Zatímco liberálově si snad odpustí protivné „my jsme vám to říkali!“. 

Co nelze přejít mlčením

A v krajně nemilé situaci se ocitla Česká biskupská konference, nominovavší Lipovskou do rady ještě za předsednictví kardinála Dominika Duky. Jehož nástupce arcibiskup Jan Graubner ekonomku už před časem vyzval k rezignaci, neboť podle něho v radě hájí zájmy určitých politických sil. Jaké měl na mysli, prokázala Lipovská záhy sama.

Čtěte také

Až by se to mohlo zdát komické. A když před týdnem oznámila angažmá v bloku skandalistického poslance Volného, Graubner se k tomu za celou konferenci včetně kardinála vyjádřil nekompromisně: „Není možné přejít mlčením, jestliže lidé spojováni s římskokatolickou církví kandidují za politická uskupení, která je třeba označit za subjekty s extrémními názory.“

Ondřej Konrád

A jelikož předseda biskupské konference užil množného čísla, třeba vysvětlit, že hovořil také o členovi Rady Českého rozhlasu Josefu Nerušilovi, kandidujícím také na čele listiny, pro změnu za SPD. Jehož sice do rady nominoval jinak neznámý brněnský spolek Bydlíme v Králově poli, ale Nerušil je zaměstnán na Pražském arcibiskupství.

Jak se to k věci postaví, ví Bůh. Kdo v tomto případě také jiný?

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio